دندانپزشک اطفال و کودکان، یکی از 10 تخصص دندانپزشکی است که توسط آکادمی انجمن دندانپزشکی آمریکا به رسمیت شناخته شده است که شامل بهداشت عمومی دندانپزشکی، اندونتیکس، آسیب شناسی دهان و فک و صورت، رادیولوژی دهان و صورت، جراحی دهان و فک و صورت، ارتودنسی و ارتوپدی دندانپزشکی، پریودنتیکس و پروتز دندان است. دندانپزشک اطفال پزشکی است که که در طول دوران تحصیلی خود به مطالعه و بررسی مهارت های لازم برای مراقبت از دندان، لثه، شناخت بیماریها و دهان کودکان می پردازد.
آیا استفاده از فیشورسیلانت برای کودکان ضروری است؟
فیشور سیلانت یک گزینه درمانی است اما برای همه کودکان لازم نیست. دندانپزشک یا متخصص بهداشت دهان و دندان شما در صورتی که فکر کنند این روش برای کودک شما مناسب است با شما صحبت خواهند کرد. سیلانت ها برای محافظت از سطح جویدن دندان های آسیاب مهم هستند، اما مسواک زدن منظم، نخ دندان و رژیم غذایی مناسب برای جلوگیری از پوسیدگی دندان لازم است. جلوگیری از پوسیدگی دندان – در دندانهای شیری یا “نوزاد” و همچنین در دندان های دائمی که ما در بزرگسالی داریم – برای سلامتی شما مهم است.
مراحل فیشورسیلانت دندان چگونه است؟
- در اولین مرحله انجام فیشور سیلانت دندان سطح دندان با استفاده از ابزارهای مخصوص تمیز می شود .
- سپس دندان شسته شده خشک می شود.
- پس از انجام این کار از یک محلول اسیدی روی حفره ها و شیارهای سطح رویی دندان برای چند ثانیه استفاده می شود. این کار باعث می شود نواحی میکروسکوپی کوچک بر روی دندان تشکیل شود. که به راحتی می توان روکش را بر روی آن قرار داد و شیارهای دندان را به آن چسباند.
- پس از خشک شدن مجدد دندان ها ماده شیار بند دندان بر روی دندان قرار می گیرد و سفت می شود. برای سفت کردن فیشور سیلانت دندان می توان از پرتو های مخصوص استفاده کرد در بعضی مواقع هم از شیار گیر دندان دو بخشی استفاده می شود و دیگر نیاز نیست از پرتوهای مخصوص استفاده کنید.
- وقتی که شیار بند دندان سفت شود به یک روکش صیقلی پلاستیکی تبدیل می شود و به کمک آن می توان غذا ها رابه صورت عادب جوید.
مزایا و معایب فیشور سیلانت چیست؟
سیلانت ها ابزاری ساده و موثر برای کاهش پوسیدگی دندان هستند. آنها محافظت بیشتری در برابر پوسیدگی ایجاد می کنند، حتی برای کسانی که آب فلوراید دار می نوشند و با خمیر دندان های حاوی فلوراید مسواک می زنند. فلوراید موجود در آب و خمیر دندان به راحتی به شیارهای عمیق یا حفره ها راه پیدا نمی کند. حتی موهای مسواک ممکن است به آن حد نرسند.
عوارض فیشور سیلانت شامل واکنش آلرژیک به سیلانت، یا تغییر در گاز گرفتن شما در صورت ضخیم بودن لایه سیلانت می باشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله
شیار پوش (فیشور سیلانت) چیست؟ را بخوانید.
اهمیت دندان شیری در کودکان چیست؟
هیچ گاه اهمیت دندان های شیری را دست کم نگیرید. از مهم ترین نقش های آن ها ، غذا خوردن کودکان برای رشد کافی و کامل وی میباشد.بعضی افراد گمان میکنند به دلیل این که این دندان ها بعد از مدتی از دست میروند ، نیازی به حفظ و نگهداری آنها و همچنین رعایت بهداشت دهانی نیست. این فرض کاملا اشتباه است ! حتی اگر قرار باشد دندان به صورت موقتی داخل دهان باشد ، باید بهداشت آن حفظ شود. کودک در این سن در حال رشد است و دائما در حال خوردن خوراکی، تنقلات، میان وعده و … است. تصور کنید که بدون رعایت بهداشت دهانی ، وی مواد غذایی داخل دهان را با کلی آلودگی و میکروبهای ناشی از عدم رعایت بهداشت دهانی ، قورت میدهد !
از سوی دیگر ، اگر این کودک دچار دندان درد شود ، نمیتواند تغذیه مناسبی داشته باشد. در نتیجه به خوردن نوشیدنی های شیرین روی می آورد. تا به صورت موقت به او انرژی و سیری کاذب دهد. این مساله مطمئنا باعث اختلال در رشد کودک میشود.
از دیگر کارایی های که دندان شیری دارد ، میتوان به صحبت کردن کودک اشاره کرد. کودکان برای تلفظ صحیح بسیاری از حروف به دندان های جلو نیاز دارند. کودکانی که این دندان ها را زود از دست میدهند دچار مشکل در تکلم میشوند.
یکی از مهمترین وظایف دندان های آسیای شیری، راهنمای رویشی مناسبی برای رویش جوانه های دندان دائمی هستند. (یعنی دندان های دائمی که داخل فک هستند و قرار است در سن حدود 12 سالگی رویش کنند).
دندان شیری:
زمانی که دندان شیری زود از دست میرود ، مسیر رویشی صحیح دندان دایمی دچار اختلال میشود. به اینصورت که دندان های اطراف فضای بی دندانی ، حرکت کرده و فضا را برای رویش جوانه های دندانهای دایمی ، کم کرده و در بعضی مواقع میتوانند باعث رویش نامناسب دندان دایمی شده و گاهی نیز باعث نهفته باقی ماندن دندان دایمی میشود .
علائم رویش دندان شیری در کودکان چیست؟
بعضی از علائم رویش دندان شیری کاملا واضح و قابل تشخیص برای والدین هستند . برای مثال بی تابی و بی قراری کودک، بودن دست داخل دهان، التهاب لثه و … . بدیهی است در این زمان کودک دوست دارد هر وسیله ای که دم دستش است را داخل دهانش کند.
این وضعیت هنگام رویش دندان های خلفی شدید تر میشود . زیرا حجم دندانهای آسیای شیری ، بزرگ تر است و کودک را بیشتر بی قرار میکند . در این زمان ممکن است کودک به دلیل خارش لثه هر وسیله ای را داخل دهانش کند. ممکن است به دلیل ورود آلودگی به بدن دچار تب و بیرون روی شدیدتری شود. از علائم دیگر رویش دندانهای شیری ، میتوان به ریزش بی وقفه آب دهان کودک اشاره کرد. مدام دیده میشود که پیشبند و لباسش خیس است.
توصیه میشود در این سن از دندان گیر های مخصوص استفاده شود. والدین هر چند ساعت یک بار، آنها را با آب ، بجوشانند و خیلی مراقبت بهداشت وسایل بازی کودک و بهداشت دهان وی باشند تا کودک دچارعفونت در محل رویش دندان نشود.
البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله
علائم و ترتیب رویش دندان شیری در کودکان را بخوانید.