پروستات (به زبان انگلیسی : Prostate) غده مهمی در سیستم تولید مثل مردان است. در صورت سالم بودن و در مردان جوانتر از ۵۰ سال ، معمولاً به اندازه یک گردو است و وزن آن حدود ۰.۷۵ اونس است. پروستات در شکم ، جلوی راست روده و بین آلت تناسلی و مثانه قرار دارد. مجرای ادرار ، همان لوله ای است که اسپرم را از بیضه و ادرار را از مثانه و از طریق آلت تناسلی بیرون می آورد و همچنین از پروستات عبور می کند. این غده در باروری مردان نقش دارد و مایع پروستات را که بخشی از مایع منی است ، می سازد و ترشح می کند. در ادامه با علائم و نشانه های سرطان پروستات آشنا خواهید شد.
فهرست مطالب
- پروستات چیست؟
- غده پروستات کجاست و چه میکند؟
- پروستات زنان کجاست؟ آیا زنان هم به سرطان پروستات مبتلا می شوند؟
- درد پروستات کجاست؟
- سرطان پروستات چیست؟
- علائم و نشانه های سرطان پروستات چیست؟
- چه عواملی می تواند نشان دهنده سرطان پروستات در زنان باشد؟
- علل ایجاد سرطان پروستات چیست؟
- بررسی ارتباط خودارضايي و سرطان پروستات
- درمان سرطان پروستات چگونه است؟
- مواد غذایی که دشمن و مضر برای پروستات هستند کدامند؟
- برای درمان طبیعی پروستات چی بخوریم؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
پروستات چیست؟
پروستات یک غده کوچک بهاندازه توپ پینگپنگ (با حدود ۳۰ گرم وزن) متصل در زیر مثانه و در عمق کشاله ران، بین قاعده آلت تناسلی و راست روده است که از بافت همبند کششی و ماهیچه تشکیل شده و مجرای ادراری از درون آن میگذرد. این اندام بخشی از آناتومی جنسی مردانه را در کنار آلت تناسلی، کیسه بیضه و بیضهها تشکیل میدهد.

ماهیچههای غده پروستات با انقباض خود در زمان انزال (بیرون راندن منی از مجرای ادرار)، منفذ ورود ادرار به مثانه را میبندند تا امکان انزال و ادرار همزمان وجود نداشته باشد و از اسپرمها محافظت شود.
در حین زمان انزال مردان، وازا دفرنتیا (مفرد: vas deferens) اسپرم را از بیضهها به وزیکولهای منی (محل ساخت و ترشح مایع منی) میآورد تا فروکتور (قند) یا تغذیه اسپرمها را تأمین کند و به مجرای ادراری بروند. همزمان، ماهیچههای غده پروستات منقبض میشوند و ترشحات خود را به مجرای ادرار میریزند. انقباضات ماهیچههای پروستات به خروج مایع منی و اسپرم از طریق مجرای ادرار در زمان ارگاسم کمک میکنند.
غده پروستات کجاست و چه میکند؟
غده پروستات در جلوی انتهای روده (رکتوم) و زیر مثانه ( محل تجمع ادرار ) و لوله ای که ادرار از آن خارج می شود قرار گرفته است. غده پروستات مایع سفید رنگی ترشح می کند که اسپرم ها (نطفۀ مرد) در آن فرار دارند و از آن تغذیه می کنند.

در دوران جوانی، پروستات به اندازه ی یک گردوی کوچک است، هر چه سن مردان بالاتر رود، این غده بزرگتر می گردد و ممکن است مشکل ادراری به وجود یا حتی دچار سرطان شود. مشکلات غده پروستات متعدد است و تنها پزشک متخصص ادراری می تواند این بیماریها را تشخیص دهد.
پروستات زنان کجاست؟ آیا زنان هم به سرطان پروستات مبتلا می شوند؟
پروستات غدهای در دستگاه ادراری- تناسلی مردها است اما شما ممکن است در مورد غده پروستات خانم ها هم چیزهایی شنیده باشید . اما خانم ها واقعاً غده پروستات ندارند بلکه “پروستات زنان” به غدد کوچکی اشاره می کند که در قسمت جلوی واژن و کانال مربوط به آن قرار دارند و گاهی اوقات ” غدد Skene ” یا ” مجاری Skene ” نامیده می شوند . این غدهها وقتی نامگذاری شدند که Alexander Skene در اواخر دهه ۱۸۰۰ ساختار آنها را بهصورت دقیق توصیف کرد.
سرطان پروستات در زنان
سرطان پروستات در زنان بسیار نادر است . در یکی از مطالعات قدیمی تخمین زده شده که غدد Skene مسئول ۰٫۰۰۳ درصد سرطان های دستگاه ادراری – تناسلی در زنان هستند . همچنین ممکن است که سرطان ارگان های مجاور مانند سرطان مجرای ادراری از غدد اسکین منشاء گرفته باشد .
تحقیقات نشان داده است که وجود خون در ادرار برای طولانی مدت و بدون درد می تواند نشان دهنده سرطان پروستات در زنان باشد . در این وضعیت غده پروستات با پرتودرمانی تحت مداوا قرار گرفته و علائم برطرف می شود . همچنین ممکن است جراحان سرطان غدد Skene را بسته به نوع سرطان و گسترش آن به بافت های مجاور درمان می کنند . محققان در حال حاضر کشف کرده اند که این غدهها مانند پروستات مردان عمل می کنند بنابراین ” پروستات زنان ” نسبت به قبل مشهورتر شده است.

یکی از شباهت های این غده به پروستات مردان , آنتی ژن خاص پروستات ( PSA) است و PSA فسفاتاز (PSAP) است . PSA و PSAP در پروستات مردان و غدد Skene زنان وجود دارد . هنوز مشخص نیست که آیا ترشحات غدد پروستات زنان فقط به داخل مجاری کوچک طرفین مجرای ادراری تخلیه می شود یا داخل خود مجرای ادرار ی. مجرای ادراری لوله ای است که ادرار را به خارج از بدن هدایت می کند . در هر دو مورد , غده پروستات زنان به عنوان یک بخش فعال در دستگاه تناسلی و سیستم ادراری آنها در نظر گرفته می شود .
درد پروستات کجاست؟
تمامی مردان مبتلا به پروستاتیت (التهاب پروستات)، علائم سندرم مزمن لگن را به یک شکل تجربه نمی کنند. با این وجود، علائم پروستات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد در ناحیه بین مقعد و بیضه ها (میان دو راه یا پرینیوم)
- درد در ناحیه ی پایین شکم (زیر شکم)
- درد در آلت تناسلی (به خصوص سر آلت تناسلی)
- درد در بیضه ها
- درد در ناحیه بین مقعد و کمر
- درد در ناحیه کشاله ران
- مشکلات جنسی، مانند اختلال نعوظ (مشکل در دستیابی و حفظ نعوظ)، درد یا سوزش در زمان انزال و زود انزالی
- مشکلات گوارشی، مثل نفخ یا اسهال
- دمای بالای بدن (بالاتر از ۳۸ درجه سانتی گراد)، احساس تب، لرز و تعریق
- درد در ناحیه بین بیضه ها و مقعد (میان دو راه یا پرینیوم)، احساس درد در پوست اطراف بیضه ها (کیسه بیضه)، آلت تناسلی، کمر، ماهیچه ها و مفاصل لگن، کشاله ران و در برخی موارد درد در مقعد (رکتوم)
- تکرر ادرار (به خصوص در شب)
- ادرار فوریتی
- درد در زمان ادرار
- مشکل در دفع ادرار
حدود ۱۰ درصد مردان مبتلا به پروستاتیت حاد باکتریایی، دچار احتباس ادراری حاد می شوند. احتباس ادراری مشکلی است که در آن مثانه ی شما در هنگام ادرار کردن به طور کامل تخلیه نمی شود. احتباس ادراری حاد به طور ناگهانی رخ می دهد و علائم آن معمولاً بسیار شدید است.
در این مشکل فرد احساس می کند نیاز شدید به ادرار دارد، اما اصلاً نمی تواند این کار را انجام دهد. در صورت مواجهه با احتباس ادراری باید فوراً با اورژانس تماس بگیرید. پزشک یا پرستار یک لوله ی نازک و انعطاف پذیر به نام سوند (کاتتر) را وارد مثانه ی شما کرده تا ادرار تخلیه شود.
سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات معمولا به آرامی پیشرفت کرده و در ابتدا محدود به غده پروستات می باشد و در سایر قسمت های بدن پخش نمی شود. انواعی مختلفی ازاین سرطان وجود دارد، که نحوه ی ایجاد و پیشرفت هر یک از آنها اندکی با دیگری متفاوت است. اغلب اوقات سرطان به تدریج در طول زمان به وجود می آید و خطر انتشار وسیعی به همراه ندارد. از طرف دیگر، برخی از انواع این سرطان نیز می توانند انتشار بسیار سریع و مخربی داشته باشند.
علائم و نشانه های سرطان پروستات چیست؟
بخاطر موقعیت قرارگیری پروستات در بدن، سرطان آن معمولاً با علائم خاصی همراه است.وقتی پروستات به علت سرطان یا مشکلی دیگر بزرگ می شود، این مجرا در پروستات تنگ تر و تنگ تر می شود.

با باریک شدن این لوله، ادرار سخت تر از بدن خارج می شود.
نشانههای ادراری
- تکرر: ادرار کردن در دفعاتی بسیار بیشتر از حد طبیعی
- اضطرار: حس اینکه باید فوراً ادرار کنید
- شب ادراری: بیدار شدن مداوم طی شب برای ادرار کردن
- تردید: دشواری شروع جریان ادرار
نشانههای سرطان پروستات در مایع منی
شکل و ظاهر مایع منی، غالبا به دلیل وجود خون در آن تغییر می کند.شخص مبتلا ممکن است توانایی اش را برای حفظ نعوظ به اندازه ی مناسب برای برقراری رابطه ی جنسی از دست بدهد.ولی در حقیقت، حدود دوسوم از مردانی که به سرطان پروستات مبتلا می شوند، بسیاری از این علائم را در خود مشاهده نمی کنند. ولی یک سوم باقی مانده معمولا متوجه ی حداقل یکی از این علائم می شوند.
مشکلات و نشانههای کلی
درد در نیمه ی پایینی بدن از جمله نشانه های رایج میان مردانی است که به سرطان پروستات مبتلا می شوند. این درد معمولا در ناحیه ی پایین کمر، پاها، و باسن رخ می دهد. هم چنین ممکن است شخص مبتلا هنگام نشستن، در لگن خود احساس ناراحتی کند یا به طور کلی، در همه ی استخوان های بدن اش اندکی دچار درد شود.
چه عواملی می تواند نشان دهنده سرطان پروستات در زنان باشد؟
به دلیل اینکه این نوع سرطان بسیار نادر است و نمونه های زیادی برای مطالعه وجود ندارد به نظر می رسد شناسایی علائم این نوع از سرطان دشوار باشد . اگر شما خونریزی خارج از مجرای ادرار را تجربه کردید حتماً باید به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است یکی از علائم ابتلا به سرطان غدد اسکین یا نشان دهنده مشکل دیگری در مجرای ادراری شما باشد. خونریزی ممکن است بدون هیچگونه دردی باشد و ممکن است گاه و بی گاه رخ دهد.

همیشه بهتر است به پزشک مراجعه کنید اگر متوجه هر گونه علائم غیر طبیعی شدید و اگر آنها عود کننده باشند . تشخیص زودهنگام می تواند به بهبود سریعتر همه بیماریها کمک کند . شما باید به پزشک مراجعه کنید اگر هریک از علائم زیر را دارید هرچند می تواند مشکلات دیگری را نیز نشان دهد:
- ادرار دردناک یا تکرر ادرار یا اگر ادرار کردن برای شما دشوار است
- وجود خون در ادرار یا خونریزی از مجرای ادراری
- مقاربت جنسی دردناک
- احساس فشار در پشت استخوان شرمگاهی
- سیکل قاعدگی غیرطبیعی یا تغییرات ناگهانی در چرخه قاعدگی شما
شرایطی غیر از سرطان وجود دارد که ممکن است مربوط به غدد Skene باشد و ممکن است علائم قابل توجهی ایجاد کند .
عفونت
عفونت پروستات بیماری است که باعث تورم غده پروستات در مردها می شود . در خانم ها عفونت پروستات به عنوان عفونت مجرای ادراری شناخته می شود اما ممکن است عملاً عفونت غدد اسکین باشد که در گذشته به عنوان عفونت مجاری ادراری تشخیص داده می شد . پزشکان بطور فزاینده ای آگاه هستند که پروستات زنان می تواند بخش عفونی مجزایی باشد که باید بهصورت جداگانه درمان شود . علائم عفونت غدد اسکین ممکن است شامل موارد زیر باشد :
- احساس فشار در ناحیه پشتی استخوان شرمگاهی
- تکرر ادرار , دردناک و دشواری در ادرار
عفونت های مسری مقاربتی ( STI) نیز می تواند به پروستات زنان گسترش یابد . بعضی از STI ها مانند گونوره هیچ علائم قابل توجهی ندارد و احتمالی زیادی وجود دارد که به دیگر نواحی دستگاه تناسلی زنان گسترش یابد .
سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
در زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک هورمونهای تولید مثلی متعادل نیستند و معمولاً هورمونهای مردانه در بدن آنها افزایش می یابد . به نظر می رسد اندازه غده پروستات در زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک بزرگتر باشد.

محققان همچنین خاطر نشان کردند که سطح آنتی ژن پروستات (PSA) در زنان مبتلا به PCOS بالاتر است. PSA هورمونی است که توسط غدد اسکین تولید می شود . سطوح PSA ممکن است راهی برای تشخیص PCOS باشد.
کیست ها
کیست ها در هر سنی ممکن است در غدد اسکین زنان ایجاد شوند حتی در نوزادان تازه متولد شده . کیست های بدون عارضه می توانند خیلی راحت و بدون هیچ درمان اضافی بهبود یابند .
آدنوفیبروما
آدنوفیبروما یک رشد غیر سرطانی است که عمدتا در بافت های فیبری و غدد لنفاوی یافت می شود. در گزارش آدنوفیبرومای پروستات زنان این تومور ها باعث درد هنگام مقاربت جنسی شده بود . حذف این تومور با جراحی باعث برطرف شدن درد شده بود.
علل ایجاد سرطان پروستات چیست؟
علت اصلی ایجاد این سرطان تا حدودی نامشخص است. پژوهش های پزشکی تنها توانسته اند در این مورد به مشکلات سلولی اشاره کنند. درست مانند انواع دیگر سرطان، این سرطان نیز وقتی به وجود می آید که در این غده ی تناسلی سلول های غیرطبیعی تولید شوند. این سلول های جهش یافته بسیار سریع تر از سلول های سالم منتشر می شوند. نتیجتاً فضای بیش تری از پروستات را اشغال می کنند. رشد این سلول های می تواند به ایجاد یک تومور در بافت پروستات منجر شود. سپس سلول ها از تومور جدا می شوند و در بخش های دیگر بدن نیز رشد می کنند.
به طور کلی عوامل و دلیل ایجاد سرطان پروستات را می توان به چند بخش تقسیم کرد که شامل:
نقش سن در سرطان پروستات
یکی از عواملی که خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد، سن می باشد.

هرچه یک مرد مسن تر باشد، خطر بیشتری وی را تهدید می کند.
ژنیتک
مردانیکه در خانواده شان سابقه سرطان پروستات دارند در خطر بیشتری هستند، همچنین مردانیکه در خانواده شان بیشتر خانم ها سرطان سینه دارند، در خطر بیشتری می باشند.
چاقی و اضافه وزن
مردان چاق مبتلا به سرطان پروستات در خطر بیشتری برای ابتلا به نوع پیشرفته هستند.
شغلهایی زمینهساز سرطان پروستات
افرادی که با باتری و ساختن آن و لاستیک و کادمیوم سرو کار دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این سرطان می باشند.
داروها
بعضی از داروها مانند داروهای ضد التهاب (مثل آسپیرین) و داروهای پایین آورنده کلسترول و تری گلیسیرید، ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهند.
سابقه ابتلا به بیماریهای مقاربتی
مطالعه ای نشان داده است سابقه ابتلا به سوزاک، خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد.
سابقه ابتلا به تورم غده پروستات
در افرادی که دچار تورم مزمن غده پروستات بوده اند، خطر ابتلا به سرطان این عضو دو برابر می باشد.
کمبود ویتامین D و سرطان پروستات
تحقیقات اخیر نشان داده است کمبود ویتامین D (کمتر از ng / mol 30 ) در مردان، خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد.

بنابراین هر سالمندی باید میزان ویتامین D خون خود را تنظیم کند. در صورت کمبود، با قرار گرفتن در معرض آفتاب و یا به صورت مکمل دارویی جبران نماید.
بررسی ارتباط خودارضايي و سرطان پروستات
یک مطالعه نشان می دهد که خودارضایی مکرر در مردان جوان با خطر ابتلا به سرطان زودرس پروستات مرتبط است. مقادیر زیاد هورمونهای جنسی مردانه یا آندروژن ها ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات در انسان را افزایش دهد.
با اطلاع رسانی جوانان را باید تشویق کنیم کم کم خودارضائی را ترک کنند زیرا زمانی که این عمل را انجام می دهند دچار مشکلات روحی روانی بسیاری و دچار التهاب پروستات می شود، ترشحات منی آنها هم رنگ خود را تغییر می دهد و گاهی ترشحات منی آبکی و به رنگ زرد تغییر می کند که آنها را مضطرب و نگران می کند.
ویزیت این جوانان توسط یک روانپزشک، حلال مشکلات آنها خواهد بود چون جوانانی که خودارضایی می کنند و سپس ازدواج می کنند، با همسر خود در عمل زناشوئی دچار مشکل می شوند، این جوانان هنوز ارضاء شدن خود را در خودارضائی می دانند و با روش جدید و ازدواج خود را تطبیق نداده اند، که نیاز به روانپزشک خواهند داشت.
درمان سرطان پروستات چگونه است؟
شیوه درمان سرطان پروستات بسته به چندین عامل مختلف از جمله سرعت رشد آن، سلامت عمومی شما و همینطور فواید و عوارض جانبی درمان می باشد. در مردانیکه در مراحل اولیه این بیماری می باشند، درمان فوری ممکن است لازم نباشد و فقط با آزمایش بیماری تحت نظر قرار گرفته می شود. در صورت نیاز به درمان از شیوه های درمانی زیر استفاده می گردد:
رادیوتراپی
در این درمان از انرژی قوی برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می گردد. عوارض جانبی این درمان می تواند شامل ادرار دردناک، ادرار پی در پی و فوری، همچنین مدفوع شل و یا درد هنگام دفع مدفوع می باشد.

اختلال نعوظ نیز ممکن است در این بیماری رخ دهد.
هورمون درمانی
این درمان بمنظور متوقف کردن تولید هورمون تستوسترون در بدن شما انجام می شود، چراکه سلول های سرطان پروستات برای رشد به هورمون تستوسترون احتیاج دارند. با قطع این هورمون ممکن است بتوان باعث مرگ سلول ها و یا کند شدن سرعت رشدشان شد. درمان هورمونی در مردانیکه مبتلا به نوع پیشرفته بیماری هستند، استفاده می شود. عوارض جانبی هورمون درمانی شامل اختلال نعوظ، گرگرفتگی، کاهش تراکم استخوان، کاهش میل جنسی و افزایش وزن گردد.
جراحی
برای برداشتن غده پروستات، این روش شامل برداشتن غده پروستات، بعضی از بافت های کناری آن و بعضی از غدد لنفاوی می شود. جراحی این بیماری خطر بی اختیاری ادرار و اختلال نعوظ را در پی دارد.
منجمد کردن بافت پروستات
در این روش اقدام به منجمد کردن بافت پروستات برای کشتن سلوهای سرطانی می نمایند. این شیوه معمول خطر بالایی داشته و زمانی انجام می شود که رادیوتراپی جوابگو نیست.
شیمی درمانی
با این روش از داروهای شیمیایی برای کشتن سلول های در حال رشد از جمله سلول های سرطانی استفاده می شود. شیمی درمانی یکی از گزینه های درمانی برای مردانی است که سرطانشان در بدن پخش شده است.

همچنین شیمی درمانی برای مردانیکه بیماری شان با هورمون درمانی، درمان نگشته است نیز استفاده می گردد.
مواد غذایی که دشمن و مضر برای پروستات هستند کدامند؟
مصرف برخی غذاها باعث بزرگشدن پروستات میشوند که با حذف یا کاهش این غذاهای مضر برای پروستات میتوان از بیماریهای پروستات مانند سرطان پروستات جلوگیری کرد. با حذف غذاهای مضر برای پروستات میتوان از ابتلا به سرطان پروستات پیشگیری یا روند بیماری را کندتر کرد. در ادامه با ما باشید تا با مواد غذایی مضر برای پروستات بیشتر آشنا شوید.
مواد غذایی مضر برای پروستات
تغذیه و رژیم غذایی این قدرت را دارد که ریسک ابتلا به انواع بیماری های پروستات ازجمله سرطان پروستات را کاهش دهد. براساس نتایج مرکز پزشکی سن فرانسیسکو با رژیم غذایی با کربوهیدرات پایین و حذف قندهای ساده، سرشار از فیبر، و میوه و سبزیجات میتوان از سرطان پروستات جلوگیری کرد یا روند پیشروی سرطان را کاهش داد. علاوه بر مصرف برخی غذاهای خاص، برخی خوراکیها هم هستند که با حذف آنها میتوانید پروستات خود را سالم نگه دارید. مواد غذایی مضر برای پروستات که نباید بخورید عبارتند از:
- گوشت قرمز فرآوریشده
- لبنیات پرچرب
- نوشیدنیهای الکلی
- چربی اشباع شده
- مرغ غیرارگانیک
- کافئین
- غذاهای پرادویه و اسیدی
- کیک و شیرینیها
- سسها و چاشنیها
- چربی اشباعشده در کره، شیر نارگیل، سوسیس، بیکن و پنیر
- کلسیم بیشازحد
دشمن پروستات
افرادی که از چاقی و اضافه وزن بیش از حد رنج میبرند بیشتر از افراد با وزن متناسب در معرض ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند. درواقع چاقی دشمن پروستات است. چرا که احتمال بازگشت بیماری بعد درمان در افراد چاق بیشتر است. به همین دلیل باید به تغذیه سالم توجه داشته باشید تا شاخص توده بدنی بالا نرود.
چای دشمن پروستات
مصرف چای سیاه باعث افزایش ریسک ابتلا به سرطان پروستات و تکرر ادرار میشود، اما چای سبز دشمن پروستات نیست. آنتیاکسیدان موجود در چای سبز با خاصیت ضدالتهابی و ضدحساسیتی میتواند از رشد و پیشروی سلولهای سرطان پروستات جلوگیری کند. ریسک ابتلا به سرطان پروستات در مردانی که روزانه ۳ تا ۵ فنجان چای سبز میخورند بهمراتب کمتر است.
برای درمان طبیعی پروستات چی بخوریم؟
با افزودن غذاهای سالم به رژیم غذایی خود، ممکن است بتوانید خطر مشکلات بعدی پروستاتیت از جمله سرطان پروستات را کاهش دهید. برخی از کارشناسان معتقدند که یک رژیم غذایی حاوی چربی بالا و قند بالا ممکن است در افزایش احتمال بروز پروستاتیت و سرطان پروستات نقش داشته باشد. در ادامه به مواد غذایی موثر بر سلامت پروستات (درمان پروستات گیاهی) و مکانیسم اثرگذاری آنها اشاره خواهیم کرد.
۱. گوجه فرنگی
برخی میوهها و سبزیجات از جمله گوجه فرنگی، حاوی آنتیاکسیدان قوی به نام لیکوپن هستند. تحقیقات نشان دادهاند که رژیم غذایی حاوی لیکوپن ممکن است به کاهش خطر ابتلا به پروستاتیت و سرطان پروستات کمک زیادی کند. لیکوپن میتواند شدت آسیب سلولی را کاهش داده و تولید سلولهای سرطانی را آهسته کند (به منظور درمان گیاهی سرطان پروستات).
اگر معده شما مشکل دارد و امکان هضم گوجه خام را ندارید، میتوانید از گوجه فرنگی پخته یا پوره شده یا محصولات دیگری مانند گوجه فرنگی خشک شده و آب گوجه استفاده کنید. یادتان باشد که گوجه یکی از مهمترین عناصر در درمان گیاهی بزرگی خوش خیم پروستات است.
۲. کلم بروکلی
کلم بروکلی حاوی ترکیبات پیچیده بسیاری مانند سولفورافان است که در کاهش تورم پروستات (برای درمان گیاهی بزرگی پروستات) یا بروز سلولهای سرطانی موثر هستند. میتوانید کلم بروکلی را به سیب زمینی سرخ کرده، سوپ و سالاد اضافه کنید یا آن را به صورت خام یا بخارپز بخورید. البته تاثیر دیگر انواع کلم مانند گل کلم و کلم پیچ را نیز نباید نادیده بگیرید.
۳. حبوبات و سویا
حبوبات و سویا حاوی ترکیبات گیاهی فعال بیولوژیکی هستند که با عنوان فیتواستروژن شناخته میشوند. ایزوفلاونها یکی از این فیتواستروژنها هستند. یک بررسی نشان داد، افرادیکه بیشترین میزان فیتواستروژنها را مصرف میکردند، نسبت به گروهی که کمترین میزان مصرف را داشتند، ۲۰% خطر ابتلا به پروستاتیت، عفونت و سرطان پروستات در آنها کاهش پیدا کرد.
موسسه ملی سرطان آمریکا (NCI) اخیرا ارتباط بین مصرف سویا و کاهش سطح آنتیژن اختصاصی پروستات (PSA) را ذکر کرد. PSA پروتئینی است که توسط پروستات تولید میشود. آزمایش PSA که میز ان این آنتیژن در خون شما را اندازهگیری میکند، به عنوان آزمایش غربالگری سرطان پروستات استفاده میشود.
سعی کنید حبوبات پخته شده را برای سه بار در هفته مصرف کنید. اگر نمیتوانید دانههای سویا را به صورت پخته شده مصرف کنید، به سراغ توفو بروید و آن را بپزید یا روی اجاق سرخ کنید و یا آن را به سیب زمینی سرخ کرده اضافه کنید.
۴. انار
انار منبع غنی از انواع آنتیاکسیدان است. آنتیاکسیدانها ممکن است به جلوگیری از بیماریهای مزمن مرتبط با استرس اکسیداتیو کمک کنند. تحقیقات موسسه ملی سرطان آمریکا نشان داده است که مصرف منظم آب انار میتواند به حفظ سلامت پروستات کمک زیادی کند. میتوانید دانههای انار را به سس سالاد خانگی اضافه کنید تا سالاد مورد علاقه شما شیرین شود. اگر خوردن آب انار معده شما را اذیت میکند، آن را با آب معمولی رقیق کنید.
۵. ماهی
چربیهای غیر اشباع مانند امگا ۳ و امگا ۶، اسیدهای چرب ضروری هستند که منحصراً در رژیم غذایی یافت میشوند و توسط بدن سنتز نمیشوند. تامین کافی اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ با پیامدهای سلامتی زیادی مانند کاهش مشکلات قلبی و عروقی و انواع مشکلات پروستات مرتبط است.
چندین بررسی نیز گزارش دادهاند که بین مصرف بیشتر چربی امگا ۳ و خطر کمتر ابتلا به سرطان پروستات و مرگ و میر ناشی از سرطان پروستات ارتباط وجود دارد. ماهیهای چرب مانند ماهی سالمون، شاه ماهی، ماهی خال مخالی، ماهی قزل آلا و ساردین از منابع غنی این اسید چرب ضروری هستند.
۶. انواع توت
توت فرنگی، بلوبری، تمشک و توت سیاه منابع عالی آنتیاکسیدانها هستند که به حذف رادیکالهای آزاد از بدن کمک میکنند. عملکرد آنها دقیقا مشابه گوجه فرنگی برای حفظ سلامت پروستات است.
۷. پیاز و سیر
در یک مطالعه مشخص شد که مردان مبتلا به پروستاتیت تمایل بیشتری به مصرف سیر و پیاز دارند. شاید به این دلیل که ضد التهاب و ضد میکروبهای قوی هستند.
۸. مرکبات
پرتقال، لیموترش و گریپ فروت سرشار از ویتامین C هستند که مصرف منظم آنها به محافظت از غده پروستات کمک میکند.
۹. انواع آجیل
انواع آجیل سرشار از ماده معدنی روی هستند. این ماده معدنی کمیاب تصور میشود که به تعادل هورمون تستوسترون و دی هیدروتستوسترون (DHT) کمک میکند. هورمونهای که بر بروز شرطان پروستات موثر هستند. در هنگام ابتلا به بیماریهای مربوط به پروستات بهتر است از مصرف مواد غذایی زیر اجتناب کنید:
- گوشت قرمز: تحقیقات نشان میدهند که کاهش مصرف گوشت قرمز ممکن است به بهبود سلامت پروستات کمک کند. در حقیقت، اعتقاد بر این است که مصرف روزانه گوشت قرمز خطر بزرگ شدن پروستات را سه برابر میکند.
- لبنیات: مشابه گوشت، مصرف منظم لبنیات با افزایش خطر بزرگی خوش خیم پروستات (BPH) مرتبط است. بنابراین کاهش استفاده از کره، پنیر و شیر ممکن است به کاهش علائم این اختلال کمک کند.
- کافئین: کافئین یک ادرارآور است، به این معنی که میزان و تعداد دفعات دفع ادرار را در شما افزایش میدهد. کاهش مصرف قهوه، چای، نوشابه و شکلات ممکن است علائم ادراری بزرگی خوش خیم پروستات را بهبود بخشد.
- الکل: الکل نیز میتواند تولید ادرار را تحریک کند. مردان مبتلا به بزرگی پروستات ممکن است متوجه شوند که علائم آنها با ترک الکل بهبود مییابد.
- سدیم: مصرف زیاد نمک ممکن است علائم دستگاه ادراری مرتبط با التهاب و بزرگی پروستات را تشدید کند. بنابراین، رعایت یک رژیم غذایی کم نمک و اجتناب از غذاهای فرآوری شده ممکن است برای برخی از مردان مفید باشد.
سخن پایانی
شما در این مقاله با پروستات در مردان و زنان آشنا شدید. همچنین از علائم و نشانه های آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
سن یک نکته مهم است. بروز این بیماری در مردان جوانتر، اغلب کمتر از همین بیماری مشابه در مردان مسن، تهاجمی است. به همین دلیل، سن عامل مهمی برای تصمیمگیری در مورد بهترین روش درمانی است. مردی در اوایل ۴۰ سالگی که هنوز امیدوار به بچه دار شدن است، ممکن است بیشتر از مردی در ۷۰ سالگی نگران اثرات جانبی احتمالی ناتوانی جنسی در اثر جراحی یا پرتودرمانی باشد. بنابراین لازمست که این افراد منتظر بمانند، سرطانشان تحت نظارت قرار بگیرد و فقط در صورت پیشروی بیماری برای درمان آن اقدام شود.
سرطان پروستات به روشهای مختلفی از جمله جراحی، پرتودرمانی و با مصرف دارو قابل درمان است. حتی در این روشها هم، محققان تکنیکهای مختلفی دارند، از جمله سه روش مختلف برای انجام عمل جراحی، دو روش برای پرتودرمانی و مصرف چندین داروی سرکوبگر سرطان پروستات. رئیس انکولوژی دستگاه ادراری تناسلی در مرکز پزشکی مموریال اسلون کترینگ میگوید: “با وجود انتخابهای زیاد ِدرمانی، پزشکان میتوانند این امر را بهتر از هر زمان دیگری انجام بدهند.” اما دامنه درمان هم به این معناست که پزشکان و بیماران باید عوامل زیادی را بسنجند. به همین دلیل بسیار مهم است که با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای همه گزینههای پیش ِرو صحبت کنید.