با ارتودنسی کردن غذا خوردن برای افراد سخت و دردناک میشود. البته این درد بعد از گذشت چند روز فروکش کرده و فرد به این جسم خارجی عادت میکند؛ اما رژیم غذایی و اینکه بعد ارتودنسی چه غذاهایی باید خورد، امر مهمی است که باید تا پایان درمان به آن توجه خاص داشت.
افراد باید با انتخاب درست و آگاهانه رژیم غذایی، به کاهش درد ارتودنسی کمک کنند؛ چرا که برخی غذاهای سفت و چسبناک به بریس آسیب رسانده و درد روزهای اولیه را دو چندان میکند. در ادامه مقاله جهت بررسی نکات مهم در ارتباط با نحوه رژیم غذایی صحیح هنگام ارتودنسی با ما همراه باشید.
رژیم غذایی صحیح در دوران ارتودنسی
از آنجایی که بعد از نصب یا سفت کردن بریس ارتودنسی، حرکت دادن دهان برای غذا خوردن یا حتی تکلم با مشکل مواجه میشود، دقت در انتخاب اینکه بعد ارتودنسی چه غذاهایی باید خورد، به فرد کمک میکند که به راحتی به بریسهای جدید عادت کرده و با آنها سازگار شود. برخی از مراقبت های تغذیه در دوران ارتودنسی که باید به آنها دقت ویژه داشت عبارتاند از:
مصرف غذاهای نرم
غذاهای نرم که نیاز به تلاش زیاد جهت جویده شدن ندارند، بهترین گزینه برای افرادی هستند که ارتودنسی انجام دادهاند. این غذاها ضمن آسیب کمتر به بریسها، درد کمتری را برای دندانهای حساس به دنبال دارند. البته در صورت تمایل به مصرف غذاهای سفت مانند سبزیجات، باید حتما آنها را بخارپز کرد تا نرم شوند. برخی از غذاهای نرم برای ارتودنسی عبارتاند از:
- پنیرهای نرم
- ماکارونی
- سیبزمینی آبپز یا پوره شده
- ماست
- سوپ
- کوفته
- غذاهای دریایی نرم و بدون استخوان
- تخم مرغ
- پنکیک
- نان نرم بدون پوسته سفت
- کلوچه
- سس سیب
- اسموتی، بستنی یا میلک شیر
- ژله
خودداری از میل کردن غذاهای سفت با دندانهای بریس دار
یکی دیگر از مشکلات غذا خوردن بعد از ارتودنسی، مصرف غذاهای سفت است که شدیدا باعث ایجاد درد در دندانها شده و گاهی منجر به شکستن بریسها میشوند؛ پس از میل کردن غذاهای سفت به خصوص بعد از جلسات چک کردن ارتودنسی بپرهیزید. برخی از این غذاها عبارتاند از:
- آجیلها
- گرانولا
- ذرت بو داده
- یخ
- پوسته سفت نان
- پیراشکی
- پیتزا
- چیپس
- هویج
- سیب
- ذرت
غذاهای چسبناک را حذف کنید
در ادامه پاسخ به سؤال بعد ارتودنسی چه غذاهایی باید خورد؟ میتوان به حذف خوراکیهای چسبناک اشاره کرد. آبنبات و آدامس بدترین خوراکیها برای این دوران هستند که باید از مصرف آنها پرهیز کرد. برخی از غذاهای چسبناک عبارتاند از:
- شیرین بیان
- کارامل
- شکلات از هر نوعی
- پنیرهای سفت
تغییر نحوه غذا خوردن هنگام نصب ارتودنسی
علاوه بر تغییر در رژیم غذایی، باید در این دوران شیوه میل کردن غذا را نیز تغییر داده و دقت بیشتری هنگام غذا خوردن به خرج داد. با این کار سبب کاهش خطرات و دردهای دندان شده و به راحتی این پروسه را طی خواهید کرد. در ادامه شیوه صحیح غذا خوردن در این دوران را بیان خواهیم کرد.
غذا را به قطعات کوچک برش دهید
نحوه غذا خوردن، چنانچه صحیح نباشد میتواند بزرگترین آسیب را به بریسهای شما وارد کند. در این دوران باید از گاز زدن غذا طبق روشی که به آن عادت دارید، خودداری کنید؛ زیرا ممکن است سبب کنده شدن یا شکستن بریسها شود. بهترین حالت ممکن برای جلوگیری از این امر این است که غذای خود را به قطعات ریز و کوچک برش داده و میل کنید.
با این کار میزان فعالیت دندانهای خود را مدیریت کرده و در پی آن، از وارد شدن آسیب به آنها جلوگیری میکنید. به طور مثال به جای گاز زدن ذرت، ابتدا توسط یک چاقو دانههای آن را جدا کنید یا سیب را قبل از خوردن به صورت ورقههای نازک برش داده سپس میل کنید.
با دندانهای عقب خود غذا را بجوید
اکثر افراد به این موضوع که در این مدت از کدام دندان برای جویدن غذا استفاده کنند، توجهی نمیکنند. دندانهای عقب به دلیل ضخیم و محکم بودن گزینه مطلوبتری برای غذا خوردن هستند؛ زیرا سبب کاهش درد و آسیب به دندانها خواهند شد. هنگام غذا خوردن از پاره کردن غذا توسط دندانهای جلو خودداری کرده و از لقمههای کوچک استفاده کنید.
آهسته غذا بخورید
در این دوران و به خصوص در روزهای اول نصب بریسها، حتما غذا را آهسته میل کنید؛ زیرا با سریع غذا خوردن اصول صحیح را فراموش کرده و احتمال آسیب به بریسها دوچندان میشود. گاهی برخی افراد با تند غذا خوردن به اشتباه دانهها، هستههای میوه و استخوانها را گاز گرفته و علاوه بر آسیب به بریس، باعث شکسته شدن آنها میشوند.
مدیریت درد در دوران ارتودنسی
در هر حال و با بهترین مراقبتها، امکان وجود درد وجود دارد؛ زیرا ارتودنسی نوعی درمان کششی جهت مرتب کردن دندانهاست و طبیعی است که این تغییر مکان، با درد همراه باشد. جهت مدیریت درد علاوه بر توجه به اینکه بعد ارتودنسی چه غذاهایی باید خورد، اقدامات زیر را نیز انجام دهید.
با آب نمک دهان خود را بشویید
دندانها، لثهها و زبان، ممکن است در روزهای ابتدایی درد داشته باشند. بهترین و آسانترین راه جهت کاهش التهاب، شستشوی دهان با دهانشویههای نمکی یا آبنمک است.
از موم روی سیمهای تیز روی دندان استفاده کنید
برخی افراد هنگام مسواک زدن بریسها، دردی در لب، گونه و زبان خود احساس میکنند که ناشی از پارگی سیمهاست. بروز این اتفاق طبیعی بوده و برای جلوگیری از ایجاد درد باید از مومهای ارتودنسی استفاده کرد.
هنگام نصب بریس دارو مصرف کنید
چنانچه هنگام نصب یا تنظیم بریس درد زیادی حس کردید، میتوانید از داروهای تسکیندهنده برای کاهش و مقابله با درد استفاده کنید. از متداولترین داروهای تسکیندهنده که حتی بدون نسخه پزشک قابل خریداری و مصرف هستند، میتوان به استامینوفن و ایبوپروفن اشاره کرد.
مراقبت از دندانها
مراقبت از دندان در دوران ارتودنسی و توجه به اینکه بعد ارتودنسی چه غذاهایی باید خورد، امری ضروری و مهم است. اگرچه امروزه بریسهای ارتودنسی ثابت با فناوری مدرن ساخته شده و استحکام بالایی دارند؛ اما احتمال آسیب دیدن و شکسته شدن آنها وجود دارد؛ بنابراین طی این دوران باید از مصرف برخی مواد غذایی و خوراکیها مانند خوردن نوشابه در ارتودنسی، خودداری کرد.
همچنین تمام افرادی که ارتودنسی انجام دادهاند، باید از مصرف غذاهای چسبناک، سفت و سخت که نیازمند جویدن زیاد هستند جلوگیری کرده و توصیههای ذکر شده را به کار بگیرند.