یکی از روشهای خیلی امن برای جلوگیری از بارداری، عمل توبکتومی یا بستن لوله های رحم در زنان است. در این مقاله هر آنچه که باید درباره این جراحی، عوارض و مراقبتهای بعد از این عمل بدانید قرار داده ایم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
فهرست مطالب
- عمل توبکتومی یا TL چیست؟
- معرفی انواع روشهای بستن لولههای رحمی
- چه زنانی می توانند عمل بستن لوله های رحم را انجام دهند؟
- عوارض بستن لوله های رحمی چیست؟
- آمادگی قبل از عمل بستن لوله های فالوپ چگونه است؟
- بعد از بستن لوله رحم چه باید کرد؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
عمل توبکتومی یا TL چیست؟
عمل توبکتومی یک جراحی ساده و بی خطر است که برای جلوگیری از انتقال اسپرم ها به تخمک انجام می شود. روشهای مختلفی برای بستن لوله های رحمی مثل عمل لاپاراسکوپی، مینی لاپاراتومی و لاپاراتومی وجود دارد. اما رایجترین آنها، عمل لاپاراسکوپی است. دکتر جوانمرد با توجه به شرایط هر شخص تصمیم می گیرند که چه روشی برای جراحی بهتر است.
به طور کلی در عمل TL، جراح مسیر لوله فالوپ را می برد، می سوزاند یا با گیره آنها را طوری مسدود می کند که اسپرم ها نتوانند از آن ناحیه عبور کنند. در بعضی موارد نیز لوله فالوپ یا لوله رحمی بریده و خارج می شود. یکی از مزایای عمل بستن لوله های رحم، بدون درد بودن آن است. چون این جراحی با بیهوشی موضعی یا عمومی در بیمارستان انجام می شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله علت پارگی کیسه آب جنین را بخوانید.
معرفی انواع روشهای بستن لولههای رحمی
گزینه های مختلفی برای انتخاب روش های بستن لولهها وجود دارد. پزشک عواملی از قبیل وزن شما و اینکه آیا جراحی قبلی شکم داشته اید را در نظر خواهد گرفت.
1. لاپاراسکوپی
2. مینی لاپاراتومی
3. هیستروسکوپی
4. هیسترکتومی
5. لاپاروتومی
6. کولدوسکوپی
هر کدام از این روشها دارای معایب و مزایایی می باشند و شما می توانید با مشورت با پزشکتان بهترین روش را برای بستن لولهها انتخاب نمایید.
امروزه دو روش اول نسبت به بقیه روش ها بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
لاپاراسکوپی
لاپاراسکوپی یکی از روش های بستن لولههای رحمی (توبکتومی) است. در این عمل، اورولوژیست شکم را توسط CO2 پر کرده، به نحوی که حفره شکمی به صورت بادکنکی از رحم و لولههای رحم تمایز می یابد. سپس ابزاری به نام لاپاروسکوپ از طریق برش کوچک که در ناف یا در نزدیکی آن ساخته شده است وارد می شود.
برش کوچک دیگری ممکن است برای بسته شدن یا جدا کردن لولههای فالوپی ایجاد شود. لولههای فالوپ توسط باندها یا گیرهها بسته می شوند. همچنین می توان آنها را با نخ مخصوص برش داد و بست یا با جریان الکتریکی مهر و موم کرد. سپس لاپاروسکوپ خارج می شود و برش ها با بخیه یا نوار مخصوص بسته می شوند. این عمل حدود ۳۰ دقیقه زمان می برد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله عوارض قرص ضد بارداری را بخوانید.
چه زنانی می توانند عمل بستن لوله های رحم را انجام دهند؟
بانوانی که بالای 35 سال دارند، می توانند این جراحی را انجام دهند. دکتر جوانمرد خوشدل این جراحی را به خانم های زیر توصیه می کنند:
- زنانی که بارداری برای آنها خطرناک است
- با روشهای دیگر نمی توانند پیشگیری از بارداری را انجام دهند
- به تعداد کافی فرزند دارند و اصلا قصد آوردن فرزند دیگری ندارند
زنانی که زیر 30 سال دارند، توصیه می کنم این جراحی را انجام ندهند و این کار را تا سنین بالای 35 سال به تعویق اندازند.
عوارض بستن لوله های رحمی چیست؟
برخلاف تصور برخی از خانمها که تصور می کنند بستن لوله های فالوپ باعث چاقی، گرگرفتگی، پوکی استخوان و غیره می شود، این عمل چنین عوارضی ندارد. این جراحی اگر توسط جراح با تجربه و ماهر انجام شود کاملا بدون عوارض است.
اما یکی از مهمترین معایب عمل بستن لوله های رحم این است که این جراحی تقریبا غیرقابل برگشت است. یعنی احتمال اینکه عمل باز کردن لوله ها با شکست روبرو شود بسیار بالاست. پس زمانی باید اقدام به بستن لوله ها کنید که مطمئن باشید فرزند دیگری نمی خواهید
عوارض احتمالی عمل TL:
به جز عوارض بیهوشی، درد و تورم در محل بخیه ها که کاملا عادی هستند، در بعضی موارد ممکن است عمل بستن لوله های رحم با عوارض دیگری هم همراه باشد. مثلا:
- تب و عفونت
- آسیب به اندامهای لگنی مثل مثانه یا روده ها حین جراحی
- دردهای شکمی که شدید می شوند یا از بین نمی روند
- اختلال در سیکل قاعدگی بعد از جراحی
- پریودی های سنگین یا سبک بعد از عمل
به ندرت نیز در بعضی افراد دیده شده که بعد از جراحی توبکتومی دچار بارداری خارج رحمي یا کيست تخمدان شده اند.
آمادگی قبل از عمل بستن لوله های فالوپ چگونه است؟
بانوانی که قصد انجام این جراحی را دارند، باید چند روز قبل از جراحی، مصرف داروهای رقیق کننده خون را قطع کنند. همچنین باید کارهای زیر را قبل از عمل انجام دهند:
- انجام آزمایشهای لازم مثل آزمایش خون، معاینات لگنی، تست پاپ اسمیر، …
- اگر بیماری خاصی دارید یا داروی خاصی مصرف می کنید باید به جراح تان اطلاع دهید.
- در صورت بیهوشی عمومی نباید حداقل تا 8 ساعت قبل از جراحی چیزی بخورید.
- استحمام یک شب قبل از عمل
همچنین در روز جراحی باید لباسهای تمیز و راحت بپوشید که به شکم و بخیه ها فشار وارد نشود.
بعد از بستن لوله رحم چه باید کرد؟
بعد از جراحی حتما باید داروهای مسکن، آنتی بیوتیک و داروهای دیگری را که پزشکتان تجویز کرده را سر موقع مصرف کنید. همچنین باید مراقبتهای بعد از عمل بستن لوله های رحم را به دقت رعایت کنید. مثلا:
- محل بخیه ها را تمیز و خشک نگه دارید.
- تا چند هفته نباید کارها یا ورزشهای سنگین انجام دهید یا چیزهای سنگین بلند کنید.
- تا یک هفته بعد از توبکتومی نباید رابطه جنسی داشته باشید.
- اگر درد دارید، رابطه جنسی را شروع نکنید و تا تمام شدن دردهای شکمی صبر کنید.
- در صورت درد شدید، تب یا خونریزی زیاد به سرعت به پزشک تان مراجعه کنید.
- می توانید هر روز حمام کنید ولی باید جای بخیه ها را کاملا خشک کنید.
به توصیه دکتر جوانمرد باید بعد از این جراحی باید آب، سبزیجات و غذاهای فیبردار زیادی مصرف کنید تا دچار یبوست نشوید. چون یبوست به شکم و بخیه ها فشار می آورد.
مدت نقاهت بعد از عمل TL
عمل TL یک عمل سرپایی است که اگر با لاپاراسکوپی انجام شود، چند ساعت بعد از جراحی می توانید ترخیص شوید. اما اگر بعد از زایمان سزارین این عمل را انجام دهید، باید یک روز در بیمارستان بمانید و استراحت کنید. بعد از عمل توبکتومی باید دو تا سه روز در منزل استراحت مطلق داشته باشید.
سخن پایانی
شما در این مقاله با عمل بستن لوله های رحم آشنا شدید. همچنین از عوارض و نحوه انجام عمل آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
بهترین زمان برای عمل توبکتومی، بعد از 35 سالگی است که دیگر فرزندی نمی خواهید. این عمل برای زنان زیر 30 سال انجام نمی شود. چون احتمال طلاق و ازدواج مجدد هست.
این عمل روی لوله هایی انجام می شود که بین تخمدان و رحم قرار دارند. پس کاری با تخمدان نداریم. اتفاقا از مزایای عمل بستن لوله رحم، کاهش ریسک سرطان تخمدان هست.