نماد سایت مجله پزشکی – سلامت ایران مدیسن نیوز

سکته مغزی چیست؟ + بررسی انواع سکته مغزی و تشخیص و درمان این بیماری

سکته مغزی

سکته مغزی به دلیل کاهش یا انسداد جریان خون مغز رخ می‌دهد. فردی که دچار سکته مغزی شده است نیاز به درمان فوری دارد. سکته مغزی پنجمین علت اصلی مرگ و میر در برخی از کشورها است. در واقع، نزدیک به ۸۰۰۰۰۰ نفر سالانه سکته می‌کنند. این معادل تقریباً یک نفر در هر ۴۰ ثانیه است.سکته مغزی اغلب ممکن است کشنده باشد. این مقاله به توضیح انواع سکته مغزی، علت وقوع سکته مغزی و نحوه درمان آن می‌پردازد. همچنین اقداماتی را که فرد می‌تواند برای پیشگیری از آنها انجام دهد را بررسی می‌کند.


فهرست مطالب


سکته مغزی چیست؟

سکته مغزی از شایع ترین اختلالات نورولوژیکی و به نوعی آسیب حاد و ناگهانی است که می تواند موجب عوارض جسمی و حرکتی در فرد شود و زمانی رخ می دهد که یکی از عروق خون رسان به مغز به علت لخته خون مسدود شود که خونرسانی به مغز متوقف می شود، یا اینکه عروق مغزی پاره شده و خون در قسمت هایی از مغز جمع شود که موجب آسیب به سلول های مغزی و حتی مرگ سلول‌های مغزی خواهد شد. هر چقدر زمان بیشتری از این عارضه بگذرد احتمال آسیب سلول‌های مغزی و بروز عوارض جدی برای فرد بیشتر می شود، لذا لازم است اقدامات لازم هر چه سریعتر انجام بگیرد.

عواملی همچون شیوه زندگی ناسالم، کم تحرکی و نداشتن فعالیت ورزشی، چاقی و غیره می تواند ریسک بروز را افزایش دهد. اصلاح این عوامل می تواند خطر بروز سکته را کاهش دهد. البه برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله انواع پر کردن دندان را بخوانید. این عارضه موجب قطع ارتباطات حیاتی بین مغز و عضلات می شود و می تواند سبب از دست رفتن بخشی از توانایی‌های حرکتی در فرد شود.

معرفی انواع سکته های مغزی

۱- سکته مغزی ایسکمیک

در این نوع از سکته بخشی از مغز جریان خون را از دست خواهد داد. این نوع، از شایع ترین انواع سکته می باشد که رگ مغز به وسیله لخته بسته خواهد شد. لخته خون ایجاد شده از بخش خاصی از بدن به مغز می رسد و اگر سرخرگی که خون به مغز می رساند بسته شود سکته اتفاق می افتد. رسوب چربی در شریان ها موجب ایجاد لخته خون و بسته شدن رگ های خونی خواهد شد. ممکن است بی نظمی در ضربان قلب نیز باعث ایجاد لخته خون شود. ضخیم شدن دیواره رگ های خونی می تواند به سکته مغزی بینجامد. پلاک های ساخته شده از کلسترول، چربی، کلسیم و غیره می تواند انعطاف رگ های خونی را از بین ببرد و موجب بروز سکته ایسکمیک شود.

علائم سکته مغزی ایسکمیک:

علائم بستگی به این دارد که کدام بخش از مغز شما تحت تأثیر قرار گرفته است. آنها می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

۲- سکته هموراژیک یا خونریزی دهنده

در این نوع از سکته رگ مغز دچار پارگی خواهد شد و خون بافت های اطراف مغز را درگیر می کند و می تواند منجر به آسیب مغزی شود. این نوع از سکته نادر است و در صورتی که خونریزی شدیدی درون مغز رخ دهد متوقف کردن آن دشوار است و می تواند منجر به مرگ شود. این اتفاق زمانی می افتد که رگ خونی فرد تضعیف شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره عفونت دندان را بخوانید.

علت شایع سکته های مغزی هموراژیک:

۳- سکته کریپتوژنیک

عموما سکته مغزی بر اثر لخته شدن خون ایجاد می شود که جریان خون به مغز را مسدود می کند. در برخی موارد علیرغم آزمایش نمی توان علت سکته را تعیین کرد. سکته ای با علت نامشخص سکته کریپتوژنیک نامیده می شود.

۴- سکته ساقه مغزی

زمانی که سکته در ساقه مغز رخ می دهد ، می تواند دو طرف بدن را تحت تأثیر قرار دهد و ممکن است شخص را در حالت قفل شده قرار دهد. زمانی که این اتفاق می افتد ، بیمار معمولاً قادر به صحبت یا حرکت در زیر گردن خود نمی باشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره دیابت نوع ۲ را بخوانید.

علائم سکته ساقه مغزی:

تشخیص اینکه چه زمانی فردی دچار سکته شده است اغلب ممکن است سخت باشد. آنها ممکن است برخی علائم را بدون علامت مشخصه ضعف در یک طرف بدن داشته باشند. علائم سکته مغزی شامل موارد زیر است:

۵- سکته کوچک یا سکته مغزی گذرا (TIA)

علت سکته گذرا یا ناقص گرفتگی رگ خونی می باشد که می تواند موجب آسیب به مغز شود. علائمی مشابه با این عارضه ایجاد می کند و علائم بدون گرفتن درمان سریعا رفع شده و بافت مغز آسیبی نمی بیند. مدت زمان علائم می تواند از چند دقیقه تا ۲۴ ساعت ادامه یابد. این علائم ممکن است چند روز قبل یا چند هفته قبل از این عارضه اتفاق بیفتند، به همین علت باید سریعا به محض دیدن کوچکترین علائمی به پزشک مراجعه کنید.

علائم TIA:

علائم ممکن است شبیه به سکته ایسکمیک باشد. ممکن است داشته باشید:

علائم  هشدار دهنده سکته مغزی چیست؟

علائم ناشی از سکته به طور ناگهانی اتفاق می افتد. آنها را می توان با شرایط دیگر اشتباه گرفت زیرا به نظر می رسد غیر خاص. در بسیاری از موارد ، این علائم نادیده گرفته می شوند.

دلایل سکته مغزی چیست؟

  1. ضخیم و سخت شدن دیواره عروق خونی به دلیل تجمع چربی ، کلسیم و …
  2. فشار خون بالا یکی از مهم ترین عواملی است که در بروز این عارضه حاد و ناگهانی نقش دارد.
  3. کلسترول خون بالا
  4. اضافه وزن بیش از حد
  5. بیماری های قلبی و عروقی و دیابت نیز ریسک بروز سکته را افزایش می دهند.
  6. تحرک پایین و نداشتن فعالیت بدنی منظم
  7. سیگار کشیدن
  8. استرس
  9. هورمون درمانی و اختلالات هورمونی

راههای تشخیص سکته مغزی چگونه است؟

قبل از شروع درمان ، پزشک شما ارزیابی کاملی از تاریخچه پزشکی شما انجام داده و علائم شما را معاینه می کند. تشخیص دقیق این بیماری برای کمک به رد سایر بیماریهای مغزی یا مواردی که می تواند منجر به سکته های مکرر شود ، بسیار مهم است.پزشک شما از تست های تصویربرداری استفاده می کند تا ببیند آیا خونریزی یا آسیب دیدگی مغزی وجود دارد یا خیر. این آزمایشات می تواند شامل سی تی اسکن و MRI باشد.

MRI ممکن است به عنوان اولین فرایند توصیه شود و می تواند با دقت بیشتری نسبت به سی تی اسکن مخچه را نشان دهد. دلیل آن هم این است که مخچه توسط استخوان احاطه شده و در قسمت پشت مغز شما قرار دارد.روشهای دیگری که پزشک ممکن است برای کمک به شما در تشخیص وضعیت شما استفاده کند عبارتند از:

عوارض بعد از سکته چیست؟

درمان سکته مغزی چگونه است؟

درمان بستگی به شدت سکته و علائم شما دارد. اگر خونریزی مغزی وجود داشته باشد ، پزشک شما برای کنترل خونریزی و کاهش تورم مغز شما کار خواهد کرد.اگر پزشک یک لخته خون را تشخیص دهد، لخته را با جراحی از بین می برد یا برای حل آن دارو به شما تجویز می کند. همچنین ممکن است داروهایی را برای موارد زیر توصیه کنند:

اگر سکته بر مهارت های حرکتی و تحرک شما تأثیر داشته باشد ، پزشک ممکن است درمان توان بخشی را توصیه کند. در این جلسات بر بهبود توانایی شما در انجام کارهای روزانه تمرکز خواهد شد:

سخن پایانی

شما در این مقاله با بیماری سکته مغزی آشنا شدید.همچنین از انواع آن و روشهای تشخیص و درمان آنها آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

چه نوعی از سکته عوارضی کمتر و پیش آگهی بهتری دارد؟

میزان آسیب در اثر سکته به عواملی چون اندازه آسیب ، محل آسیب ، نوع سکته ، سن بیمار ، شرایط بدنی بیمار پیش از بروز بیماری ، نحوه و کیفیت درمان در شروع سکته و برخی دیگر از عوامل بستگی دارد . ولی به طور کلی سکته های کوچکتر ، سن پایین تر سکته های نوع آمبولیک ( یعنی سکته در اثر انتقال لخته از مناطق دور دست مثل قلب به مغز ) و درمان سریعتر به ویژه در موارد استفاده از عوامل حل کننده لخته و نیز بیمارانی که شرایط جسمانی سالمتری پیش از بروز بیماری داشته اند پیش آگهی بهبودی بهتری خواهند داشت . لازم به ذکر است که سکته های نوع آمبولیک معمولاً میزان بهبود بیشتر و سریعتری نسبت به نوع اختلال خون رسانی دارند.

آیا دارویی جهت بهبود وضعیت و یا عملکرد مغز و یا ترمیم بافت آسیب دیده وجود دارد؟

متأسفانه پاسخ منفی است ، تاکنون هیچ داروئی که سبب کاهش میزان آسیب مغزی و یا بهبود عوارضی ایجاد شده شود مورد تأیید قرار نگرفته ولی برخی داروها که به طور شایع جهت کمک به وضعیت مغز تجویز می شوند ( ولی تاکنون آثار مفید قابل توجه ثابت شده ای نداشته اند ) وجود دارند مانند : سیتی کولین ، پیراستام ، ویتامین های E و C و آنتی اکسیدان ها ، داروهای محرک مغز و …

خروج از نسخه موبایل