نحوه رفتار با سالمندان آلزایمری، میتواند تاثیر مستقیمی بر سلامت جسم و همچنین روح فرد بگذارد. افرادی که در اطراف فرد سالمند وجود دارند باید بدانند که سالمندان مبتلا به آلزایمر در یک دنیای آرام و تنها گیر نمودهاند و به خاطر فراموش کردنهای مکرر، نمیتوانند با نزدیکان و یا حتی اطرافیان خود ارتباط برقرار کنند. به همین دلیل، نگهداری از سالمند آلزایمری، به صبوری و درک نیاز دارد؛ و شما یا پرستار باید با محبت، رفتار نماید. شما میتوانید با در نظر گرفتن قیمت پرستار سالمند در منزل و خدمات ارائه شده توسط آنها عزیزان خود را به دست پرستاران با تجربه و با سابقه بسپارید و خیالتان از مراقبت و نگهداری آنها راحت گردد.
با توجه به اینکه این بیماری میتواند برای دغدغهها و چالشهای گوناگونی را برای سالمندان و خانواده آنها ایجاد نماید، اما نحوه برخورد با آنها میتواند بر کیفیت زندگی سالمندان تاثیر بگذارد. با داشتن رفتار خوب و توجه به سالمندان آلزایمری، علاوه بر اینکه میتوانید سلامت جسمی و روحی آنها را افزایش دهید؛ میتوانید عزت و آرامش را برای آنها به ارمغان آورید.
روش های رفتار با سالمند آلزایمری
ایجاد آلزایمر در سالمندان، علاوه بر اینکه میتواند فعالیتهای روزانه و زندگی آنها را مختل کند؛ زندگی خانواده و اطرافیان را نیز تحت تاثیر میگذارد؛ بنابراین نگهداری و مراقبت از سالمندان مبتلا به آلزایمر دارای اهمیت ویژهای است. درصورتی که سالمندان آلزایمری تحت مراقبت قرار نگیرند؛ علاوه بر خود زندگی دیگران را سخت مینمایند.
بهطورکلی، رفتار با سالمندان و مراقبت از آنها دارای سختیهای زیادی است و گاهی نیاز به یک پرستار بوده که به طور مداوم به او رسیدگی نماید. روش های رفتاری زیادی وجود دارد که میتوانید با استفاده از آنها، از سالمندان مبتلا به آلزایمر مراقبت کنید. در ادامه به معرفی برخی از روش های رفتاری میپردازیم:
- داشتن یک برنامه روزانه منظم
بهترین رفتار با سالمند آلزایمری، داشتن یک برنامه منظم است. با قرار دادن یک برنامه منظم و به صورت روزانه برای سالمندان مبتلا به آلزایمر و انجام فعالیتها میتوانید به کاهش استرس و اضطرابهای آنها کمک کنید.
- تشویق سالمندان به مشارکت در فعالیتهای اجتماعی
با تشویق کردن سالمندان برای شرکت در فعالیتهای اجتماعی و حضور در گروههای جمعی، میتواند روحیه آنها را حفظ نموده و از گوشه نشینی و انزوا جلوگیری کند. این گونه فرد دچار افسردگی نشده و با فعال ماندن مغز او، روند بیماری کند میگردد.
- تغذیه سالم و مصرف منظم داروها در دوران آلزایمر
با گنجاندن یک رژیم غذایی سالم حاوی میوهها، سبزیجات و انواع مواد غذایی مقوی میتواند تاثیرگذار گردد؛ زیرا این افراد به دلیل بیماری سیستم ایمنی آنها ضعیف شده است؛ بنابراین با استفاده از یک رژیم غذایی سالم و همچنین مصرف به موقع داروهای تجویز شده توسط پزشک، علاوه بر اینکه وضعیت جسمانی بیمار را بهبود می بخشد؛ میتوان روند پیشرفت بیماری را کند نماید.
نکات طلایی برای نگهداری از سالمند آلزایمری
برای اینکه بتوانید رفتار مناسبی با سالمندان آلزایمری داشته و همچنین برای مراقبت از سالمند آلزایمری، باید ماهیت بیماری را شناخته و همچنین با روش های مراقبت کردن از آنها آگاه آشنا شوید. این بیماری که با افزایش سن ایجاد میشود، باعث میگردد که فرد به تدریج وقایع اتفاق افتاده را فراموش نماید و به آنها توجه نکند. با استفاده از نکات طلایی که بر اساس تجربه است میتوانید برای نگهداری از سالمندان آلزایمری اقدام نمایید:
در هنگام برخورد با سالمندان آلزایمری، به جای اینکه واکنش تندی از خود نشان دهید؛ با ملایمت و عطوفت با آنها رفتار کرده و آنها را مورد حمایت خود قرار دهید. تا آنها احساس امنیت کنند.
- با توجه به اینکه بیماران مبتلا به آلزایمر به تدریج و به مرور زمان حافظه خود را از دست میدهند؛ پس سوالات خود را تکرار میکنند. در این صورت نباید با آنها تند برخورد کرده و آنها را ناامید نمایید.
- سعی کنید، محیط خانه را برای بیماران مبتلا به آلزایمر، ایمن و ساکت نمایید؛ زیرا با پیشرفت بیماری، صداهای بلند برای آنها آزار دهنده و خسته کننده است.
- هرزگاهی، وضعیت جسمانی بیمار را بررسی نمایید؛ و از شرایطی مانند یبوست، عفونت، تاول زدن یا ایجاد قرمزی در پوست، احساس خستگی، گرسنگی و غیره با خبر شوید. در صورت وجود هر یک از این موارد آنها را رفع کنید.
- با توجه به اینکه در بیماران آلزایمری به تدریج قابلیت درک و ذهن از بیم میرود؛ بنابراین نباید آنها در خانه تنها بگذارید؛ زیرا ممکن است مشکلات زیادی را برای خود به وجود آورد و خود را در معرض خطر بگذارد؛ مثلا آشپزی کرده و فراموش میکند که شیر گاز را خاموش کند؛ و یا اینکه ممکن است بیرون از خانه رفته و در معرض خطر تصادف یا گم شدن قرار بگیرد.
- بهتر است بدانید، سالمندان مبتلا به آلزایمر در برخی از مراحل بیماری خود برخی از توانایی خود مانند استفاده از تلفن را از دست میدهند؛ و با تنها ماندن میتوانند احساس ترس و وحشت کرده در نتیجه، خطرات زیادی مانند برق گرفتگی یا آتش سوزی را ایجاد کنند.
- افراد سالمندی که به آلزایمر مبتلا هستند، باید استراحت کافی را در برنامه آنها بگنجانید؛ بنابراین بعد از انجام دادن فعالیتهای محرک، زمینه را برای استراحت کردن آنها فراهم نمایید.
- یکی از مهمترین موارد که باید به آن توجه کنید؛ تغذیه مناسب سالمندان مبتلا به آلزایمر است؛ بنابراین در رژیم غذایی این افراد از مواد غذایی مقوی مانند میوهها، سبزیجات، ماهی، غلات و غیره استفاده کنید. تا از پیشرفت این بیماری بتوانید جلوگیری نمایید.
8 نکته مهم برای نگهداری از سالمند آلزایمری
این بیماری علاوه بر اینکه فرد مبتلا را درگیر میکند ظبلکه اعضای خانواده و اطرافیان را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. در ادامه برخی دیگر از نکات مهم برای نگهداری از سالمندان آلزایمری را آورده ایم:
- با پیشرفت بیماری آلزایمر در سالمندان، ممکن است خلق و خوی و رفتار آنها با خانواده بد شود. ولی این به معنی دشمنی با شما نبوده و شخص هیچ درکی از این کار خود ندارد.
- افراد مبتلا به آلزایمر، به تدریج فراموشی میگیرند و ممکن است اسم شما را فراموش نمایند؛ اما آنها میتوانند زبان بدن شما را درک نموده و آن را بفهمند؛ بنابراین نباید از خود رفتار خشم آلود و دلخوری نشان دهید. بلکه باید با رفتار حمایتگرانه و لبخند زدن فرد را از امنیت کامل مطمئن کنید.
- همهی رفتارهای بدی که فرد مبتلا به آلزایمر از خود نشان میدهد با اینکه طبیعی است؛ اما نباید اجازه دهید که بیش از حد تکرار کنند؛ زیرا رفتارهایی مانند خشم و تهاجم خطرناک بوده و میتواند به افراد خانواده و یا اطرافیان آسیب وارد کند.
- در صورتی که مجبور هستید فرد مبتلا به آلزایمر را در خانه تنها بگذارید بهتر است از فردی بخواهید تا برای ساعتی کنار او بماند. در غیر این صورت وسیلههای خطرناک را پنهان نموده، لوازم برقی را دور کنید تا فرد مشکلی برای خود ایجاد نکند.
- برای اینکه سالمند آلزایمری مورد اذیت قرار نگیرد؛ در خانه قوانین ثابتی را ایجاد نمایید تا بیمار بتواند تکرار کرده و فراموش نکند؛ مثلا زمان مشخصی را برای خواب، حمام کردن و یا غذا خوردن در برنامه خود بگنجانید.
- یکی از کارهایی که میتواند به درمان بیماران آلزایمری کمک کند، حفظ کردن شعر یا موسیقی و یا مطلبی است؛ زیرا افرادی که هنوز در مراحل اولیه بیماری خود هستند؛ با انجام این کار ذهن آنها فعال گشته و بیماری به کندی پیش میرود.
- سعی کنید، در برابر سالمندان آلزایمری ناراحتی و عصبانیت خود را نشان ندهید و برای جلوگیری از این کار، نفس عمیق کشیده و در صورتی که امکان دارد خانه را ترک نمایید.
- در نهایت بهتر است در نگهداری از سالمند آلزایمری، از خودتان نیز مراقبت کنید؛ زیرا حمایت عاطفی خود شما از بیمار مهمتر بوده؛ زیرا در غیر این صورت، دچار افسردگی میشوید.
حمایت از سالمندان آلزایمری
بهطورکلی، باید در نظر بگیرید که باید با سالمندان مبتلا به آلزایمر با آرامش و مهربانی رفتار شود؛ زیرا آنها به دلیل فراموشی هیچ درکی از رفتار شما نداشته و میتواند باعث آزار آنها گردد. بیماران آلزایمری ممکن است با شما رفتار درستی نکنند اما بهتر است بدانید این کار آنها از روی قصد نیست. شما میتوانید با رفتار محبتآمیز و لبخند زدن به آنها، بیماران را تحت حمایت خود قرار دهید. تا آنها احساس آرامش و امنیت کنند.
علت بی قراری بیماران آلزایمری چیست؟
یکی از مهمترین و طبیعیترین علائم در بیماران آلزایمری، بی قراری است. به همین دلیل در صورت مشاهده این گونه رفتار از سالمندان مبتلا به آلزایمر باید با انجام روشهایی، بتوانید علاوه بر افزایش سلامت آنها، به درمان آن بپردازید. با توجه به اینکه، برای بیماری آلزایمر هیچ درمانی وجود ندارد بنابراین از بین بردن عارضههای به وجود آمده هم میتواند مشکل گردد. از بهترین روشهایی که بر درمان و رفع بیقراریهای سالمندان آلزایمری موثر است، برنامههای طبیعت درمانی است. با استفاده از این روش میتوانید اختلال بی قراری در سالمندان را کاهش دهید.
بهطورکلی، بیقراریهای بیماران آلزایمری، به دلایل متعددی ممکن است رخ دهد. شناخت این عوامل میتوانند به اطرافیان و یا خانوادهها کمک کنند تا با پیش گرفتن راههای درمان تاثیر زیادی گذاشته و آن را درمان کنند. از مهمترین عوامل ایجاد کننده بی قراری در بیماران آلزایمری میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
اثرات جسمی بیماری آلزایمر
یکی از دلایلی که میتواند باعث ایجاد بی قراری در سالمندان گردد؛ اثرات جسمی بیماری است. اگر در قضاوت فرد مبتلا به آلزایمر در زمینههای متعدد اختلالی ایجاد شود، در رفتارهای او نوعی بی قراری به وجود میآید. همچنین، بیمار در برخی از مراحل این بیماری، توانایی مقابله با رفتار نامناسب خود را نداشته بنابراین، این رفتار به صورت بی قراری در فرد ظاهر میگردد.
- احساس وحشت و ترس
هنگامی سالمند مبتلا به آلزایمر احساس ترس و وحشت نماید، نوعی بی قراری و آشفتگی به او دست میدهد. بی قراری میتواند در رفتارهای آنها، فعالیتهای روزانه و حتی خوابیدن آنها تاثیر بگذارد. برای اینکه بتوانید بی قراری را در سالمندان کاهش دهید بهتر است در وهله اول، دلیل ترس و وحشت زدگی را پیدا کنید. تا بتوانید آن را توسط پزشک درمان نمایید.
- درک نکردن منظور دیگران
یکی دیگر از دلایلی که باعث ایجاد آشفتگی و بی قراری در سالمندان مبتلا به آلزایمر میشود، درک نکردن و نفهمیدن منظور اطرافیان است. این بی قراری باعث میشود که کودک احساس امنیت خود را از دست دهد و احساس ناتوانی به سراغ او آید؛ بنابراین، شما میتوانید با صحبت کردن با آنها و تفهمیم کردنشان، این عارضه به وجود آمده را کاهش داده و به آنها احساس امنیت دهید.