یکی از انواع بافتهای بدخیم در بدن میتواند سرطان پروستات باشد. باید گفت که این نوع از سرطان به آهستگی رشد کرده و کمتر منجر به بروز علائم میشود. به همین دلیل تشخیص آن گاهاً به تاخیر میاُفتد. آیا شما برای معاینه و آزمایشات دورهای پروستات به دکتر مراجعه میکنید؟ از علائم و دلایل سرطان آن چه میدانید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی درباره سرطان پروستات بدست آورید.
غده پروستات کجاست و چه میکند؟
غده پروستات در جلوی انتهای روده (رکتوم) و زیر مثانه ( محل تجمع ادرار ) و لوله ای که ادرار از آن خارج می شود قرار گرفته است. غده پروستات مایع سفید رنگی ترشح می کند که اسپرم ها (نطفۀ مرد) در آن فرار دارند و از آن تغذیه می کنند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله محل قرار گرفتن پروستات در بدن را بخوانید.

در دوران جوانی، پروستات به اندازه ی یک گردوی کوچک است، هر چه سن مردان بالاتر رود، این غده بزرگتر می گردد و ممکن است مشکل ادراری به وجود یا حتی دچار سرطان شود. مشکلات غده پروستات متعدد است و تنها پزشک متخصص ادراری می تواند این بیماریها را تشخیص دهد.
این مطلب را هم از دست ندهید: درباره واریکوسل چه میدانید؟
سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات معمولا به آرامی پیشرفت کرده و در ابتدا محدود به غده پروستات می باشد و در سایر قسمت های بدن پخش نمی شود. انواعی مختلفی ازاین سرطان وجود دارد، که نحوه ی ایجاد و پیشرفت هر یک از آنها اندکی با دیگری متفاوت است. اغلب اوقات سرطان به تدریج در طول زمان به وجود می آید و خطر انتشار وسیعی به همراه ندارد. از طرف دیگر، برخی از انواع این سرطان نیز می توانند انتشار بسیار سریع و مخربی داشته باشند.
علائم و نشانه های سرطان پروستات
بخاطر موقعیت قرارگیری پروستات در بدن، سرطان آن معمولاً با علائم خاصی همراه است.وقتی پروستات به علت سرطان یا مشکلی دیگر بزرگ می شود، این مجرا در پروستات تنگ تر و تنگ تر می شود. درباره درمان یائسگی زودرس بیشتر بدانید.

با باریک شدن این لوله، ادرار سخت تر از بدن خارج می شود.
نشانههای ادراری
- تکرر: ادرار کردن در دفعاتی بسیار بیشتر از حد طبیعی
- اضطرار: حس اینکه باید فوراً ادرار کنید
- شب ادراری: بیدار شدن مداوم طی شب برای ادرار کردن
- تردید: دشواری شروع جریان ادرار
نشانههای سرطان پروستات در مایع منی
شکل و ظاهر مایع منی، غالبا به دلیل وجود خون در آن تغییر می کند.شخص مبتلا ممکن است توانایی اش را برای حفظ نعوظ به اندازه ی مناسب برای برقراری رابطه ی جنسی از دست بدهد.ولی در حقیقت، حدود دوسوم از مردانی که به سرطان پروستات مبتلا می شوند، بسیاری از این علائم را در خود مشاهده نمی کنند. ولی یک سوم باقی مانده معمولا متوجه ی حداقل یکی از این علائم می شوند.
مشکلات و نشانههای کلی
درد در نیمه ی پایینی بدن از جمله نشانه های رایج میان مردانی است که به سرطان پروستات مبتلا می شوند. این درد معمولا در ناحیه ی پایین کمر، پاها، و باسن رخ می دهد. هم چنین ممکن است شخص مبتلا هنگام نشستن، در لگن خود احساس ناراحتی کند یا به طور کلی، در همه ی استخوان های بدن اش اندکی دچار درد شود.
بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید: درمانهای خانگی برای کاهش درد قاعدگی
علل ایجاد سرطان پروستات
علت اصلی ایجاد این سرطان تا حدودی نامشخص است. پژوهش های پزشکی تنها توانسته اند در این مورد به مشکلات سلولی اشاره کنند. درست مانند انواع دیگر سرطان، این سرطان نیز وقتی به وجود می آید که در این غده ی تناسلی سلول های غیرطبیعی تولید شوند. این سلول های جهش یافته بسیار سریع تر از سلول های سالم منتشر می شوند. نتیجتاً فضای بیش تری از پروستات را اشغال می کنند. رشد این سلول های می تواند به ایجاد یک تومور در بافت پروستات منجر شود. سپس سلول ها از تومور جدا می شوند و در بخش های دیگر بدن نیز رشد می کنند.
به طور کلی عوامل و دلیل ایجاد سرطان پروستات را می توان به چند بخش تقسیم کرد که شامل:
نقش سن در سرطان پروستات
یکی از عواملی که خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد، سن می باشد.

هرچه یک مرد مسن تر باشد، خطر بیشتری وی را تهدید می کند.
ژنیتک
مردانیکه در خانواده شان سابقه سرطان پروستات دارند در خطر بیشتری هستند، همچنین مردانیکه در خانواده شان بیشتر خانم ها سرطان سینه دارند، در خطر بیشتری می باشند.
چاقی و اضافه وزن
مردان چاق مبتلا به سرطان پروستات در خطر بیشتری برای ابتلا به نوع پیشرفته هستند.
شغلهایی زمینهساز سرطان پروستات
افرادی که با باتری و ساختن آن و لاستیک و کادمیوم سرو کار دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این سرطان می باشند.
داروها
بعضی از داروها مانند داروهای ضد التهاب (مثل آسپیرین) و داروهای پایین آورنده کلسترول و تری گلیسیرید، ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهند.
سابقه ابتلا به بیماریهای مقاربتی
مطالعه ای نشان داده است سابقه ابتلا به سوزاک، خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد.
سابقه ابتلا به تورم غده پروستات
در افرادی که دچار تورم مزمن غده پروستات بوده اند، خطر ابتلا به سرطان این عضو دو برابر می باشد.
کمبود ویتامین D و سرطان پروستات
تحقیقات اخیر نشان داده است کمبود ویتامین D (کمتر از ng / mol 30 ) در مردان، خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد.

بنابراین هر سالمندی باید میزان ویتامین D خون خود را تنظیم کند. در صورت کمبود، با قرار گرفتن در معرض آفتاب و یا به صورت مکمل دارویی جبران نماید.
درمان سرطان پروستات
شیوه درمان سرطان پروستات بسته به چندین عامل مختلف از جمله سرعت رشد آن، سلامت عمومی شما و همینطور فواید و عوارض جانبی درمان می باشد. در مردانیکه در مراحل اولیه این بیماری می باشند، درمان فوری ممکن است لازم نباشد و فقط با آزمایش بیماری تحت نظر قرار گرفته می شود. در صورت نیاز به درمان از شیوه های درمانی زیر استفاده می گردد:
رادیوتراپی
در این درمان از انرژی قوی برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می گردد. عوارض جانبی این درمان می تواند شامل ادرار دردناک، ادرار پی در پی و فوری، همچنین مدفوع شل و یا درد هنگام دفع مدفوع می باشد. اختلال نعوظ نیز ممکن است در این بیماری رخ دهد.
هورمون درمانی
این درمان بمنظور متوقف کردن تولید هورمون تستوسترون در بدن شما انجام می شود، چراکه سلول های سرطان پروستات برای رشد به هورمون تستوسترون احتیاج دارند. با قطع این هورمون ممکن است بتوان باعث مرگ سلول ها و یا کند شدن سرعت رشدشان شد. درمان هورمونی در مردانیکه مبتلا به نوع پیشرفته بیماری هستند، استفاده می شود. عوارض جانبی هورمون درمانی شامل اختلال نعوظ، گرگرفتگی، کاهش تراکم استخوان، کاهش میل جنسی و افزایش وزن گردد.
جراحی
برای برداشتن غده پروستات، این روش شامل برداشتن غده پروستات، بعضی از بافت های کناری آن و بعضی از غدد لنفاوی می شود. جراحی این بیماری خطر بی اختیاری ادرار و اختلال نعوظ را در پی دارد.
منجمد کردن بافت پروستات
در این روش اقدام به منجمد کردن بافت پروستات برای کشتن سلوهای سرطانی می نمایند. این شیوه معمول خطر بالایی داشته و زمانی انجام می شود که رادیوتراپی جوابگو نیست.
شیمی درمانی
با این روش از داروهای شیمیایی برای کشتن سلول های در حال رشد از جمله سلول های سرطانی استفاده می شود. شیمی درمانی یکی از گزینه های درمانی برای مردانی است که سرطانشان در بدن پخش شده است.

همچنین شیمی درمانی برای مردانیکه بیماری شان با هورمون درمانی، درمان نگشته است نیز استفاده می گردد.
سخن پایانی
در این نوشتار درباره سرطان پروستات سخن گفتیم. علائم آن و عوامل زمینهساز آن را برشمردیم. باید یادآوری نمود که خطر مرگ در این بیماری کم بوده و حتی خیلی از مردان مبتلا به این بیماری به دلایل دیگری فوت کرده اند. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت بنویسید.