نماد سایت مجله پزشکی – سلامت ایران مدیسن نیوز

فتق شکمی چیست؟

فتق شکمی

فتق شکمی زمانی رخ می دهد که قسمتی از بافت یا ارگان های بدن با ضعیف شدن یکی از دیواره های ماهیچه ای(که حفره شکمی را احاطه می کند) بیرون می‌زند. آیا شما تا کنون هنگام دویدن درد شکم را در ناحیه خاصی تجربه کرده‌اید؟ با مجله پزشکی – سلامت همراه باشید تا در این مقاله با بیماری فتق و علائم آن آشنا شوید.

انواع فتق

علائم فتق شکمی

شایع‌ترین علامت عارضه باد فتق، تورم، برآمدگی و وجود توده‌ای در بخش مورد نظر است که معمولا در زمان ایستادن، خم شدن یا سرفه کردن، این برآمدگی یا توده به‌طور واضح‌تری قابل لمس است. مثلا در فتق مغبنی ممکن است توده‌ای در هریک از استخوان‌های شرمگاهی (محل پیوند کشاله ران و ران) ظاهر شود. مقاله درمان یائسگی زودرس را بیشتر بخوانید. همچنین در فتق مغبنی ممکن است با این علائم نیز روبه‌رو باشید:

در فتق هیاتال اختلال در بلع غذا، درد قفسه سینه و بازگشت اسید معده به مری و احساس سوزش مشاهده می‌شود و در فتق نافی تنها علامت آن، وجود برآمدگی است، برآمدگی زمانی که کودک گریه می‌کند، حس می‌شود.

علل ایجاد کننده فتق شکمی

هرنی ممکن است مادرزادی باشد که اغلب پسربچه ها و به علت نقص در سیر نزولی بیضه ها ایجاد می شود که ممکن است همراه با آب در بیضه یا هیدروسل نیز باشد.

علل اکتسابی

به هر علتی فشار داخل شکم بیش از حد بالا رود ممکن است باعث پارگی پریتوان و فاسیا و عضلات و باعث ایجاد هرنی شود. مثلاً بیماری مزمن ریه، سرفه های مزمن، کشیدن سیگار، بزرگی پروستات که برداشتن ناگهانی وسایل تشکیل از مواردی هستند که باعث هرنی می شوند. در مواردی نیز هرنی به دنبال عمل های جراحی باز شکمی ایجاد می شود که به علت آسیب دیدن عصب عضلات حین جراحی باعث شل شدن عضله و ایجاد هرنی می شود.

محل های شایع فتق شکمی

محل هرنی همیشه در شکم است که شایعترین محل آنها عبارتند از:

عواملی که خطر ابتلا به فتق را افزایش می دهند

این عوامل بسته به نوع فتق متفاوت هستند:

عوامل موثر در فتق برشی

به دلیل اینکه علت فتق برشی انجام عمل جراحی است پس واضح ترین عاملی که خطر ابتلا را افزایش می دهد انجام عمل جراحی در ناحیه شکم است. درباره ادینوفاژی و دیسفاژی بیشتر بدانید. بیشتر افرادی مستعد ابتلا هستند که ۳ تا ۶ ماه از جراحی شان گذشته باشد و :

تمام این عوامل می توانند به بافتی که در حال بهبودی است، فشار بیشتری وارد کنند.

عوامل موثر در فتق رانی

افرادی که بیشتر در معرض این نوع فتق هستند عبارتند از:

عوامل موثر در فتق نافی

این نوع فتق بیشتر در نوزادانی که با وزن پایین به دنیا آمده اند و یا قبل از ۹ ماه به دنیا آمده اند شایع است. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی را بخوانید. عواملی که می تواند بزرگسالان را در معرض ابتلا به این نوع فتق قرار دهد عبارت است از:

فتق جداره شکمی (دیافراگم)

خطر ابتلا به این نوع فتق در افراد زیر بالاتر است.

درمان

روش درمانی که پزشکان برای هر فرد پیش می‌گیرند به اندازه فتق و شدت علائم آن بستگی دارد. معمولا بهترین راه برای بیمارانی که دچار فتق هستند و درد و علائم شدید نشان نمی‌دهند، صبر و کنار آمدن با آن است. به‌طور کلی سه گزینه پیش روی بیماران و پزشکان قرار دارد:

سخن پایانی

در این نوشتار درباره فتق شکمی، انواع آن و علائم و درمانش سخن گفتیم. فتق شکم در اکثر موارد نیازی به درمان خاصّی ندارد پس اگر علائمی از آن دارد نگران نباشید. در صورت بروز دردهای شدید حتما به پزشک مراجعه کنید. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت بنویسید.

خروج از نسخه موبایل