
یائسگی زودرس زمانی اتفاق میافتد که دورههای تخمکگذاری قبل از سن ۴۵ سالگی متوقف شود. یائسگی زمانی رخ می دهد که تخمدان شما تولید تخمک را متوقف می کند، و منجر به سطوح استروژن کم می شود. استروژن هورمونی است که چرخه تولید مثل را کنترل می کند. اما علت یاسگی زودرس چیست؟ شما درباره علائم یائسگی چه میدانید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی در این زمینه بدست آورید.
برای مطالعه بیشتر: درباره سرطان پروستات بدانید
علائم و نشانههای یائسگی زودرس
در اوایل یائسگی ممکن است دورههای نامنظم یا دورههایی به طور قابل توجه، طولانیتر یا کوتاهتر از حد معمول داشته باشید.
سایر علائم یائسگی زودرس عبارتاند از:
- خونریزی شدید
- لکهبینی
- دورههای طولانیتر از یک هفته
- پس از یک سال یک دوره بدون خونریزی
در این موارد، به پزشک خود مراجعه کنید تا مسائل دیگر بررسی شوند.
- تغییر خلقوخو
- تغییر در احساسات یا میل جنسی
- خشکی واژن
- مشکل خواب

- گر گرفتگی
- عرق شبانه
- از دست دادن کنترل مثانه
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: درمانهای خانگی برای کاهش درد قاعدگی
علل یائسگی زودرس
چندین دلیل شناخته شده برای یائسگی وجود دارد، اگر چه گاهی اوقات علت نمی تواند معلوم شود.
ژنتیک
اگر هیچ دلیل پزشکی واضحی برای قاعدگی زودرس وجود نداشته باشد، علت آن احتمالاً ژنتیکی است. سن یائسگی احتمالاً به ارث برده می شود. دانستن زمانی که مادر شما یائسه شده، می تواند در مورد زمانی که خودتان می شوید، سرنخی به دست آید.
عوامل سبک زندگی
برخی از عوامل سبک زندگی زمانی که یائسگی را آغاز می کنید، ممکن است تاثیر داشته باشد. سیگار کشیدن اثرات ضد استروژن دارد که می تواند به قاعدگی زودرس منجر شود.

تحلیلی در سال 2012 در چندین مطالعه نشان داد که افراد سیگاری احتمالاً یائسگی را زودتر تجربه می کنند.زنانی که سیگار می کشند، ممکن است یائسگی را تا دو سال زودتر از زنانی که سیگار نمی کشند، آغاز کنند. شاخص توده بدنی (BMI) نیز می تواند به قاعدگی زودرس تبدیل شود.
استروژن در بافت چربی نگهداری می شود. زنانی که بسیار لاغر هستند، ذخیره های دارای استروژن کمتری دارند که ممکن است زودتر یائسه شوند. برخی تحقیقات همچنین حاکی از آن هستند که رژیم غذایی گیاهی، فقدان ورزش و نبودن در معرض آفتاب در سراسر زندگی شما می تواند باعث ظهور زودرس یائسگی شود.
نقص های کروموزومی
برخی از نقص های کروموزومی می تواند منجر به یائسگی زودرس شود. به عنوان مثال، سندرم ترنر شامل متولد شدن با یک کروموزوم ناقص است. زنانی که مبتلا به سندرم ترنر هستند، تخمدان هایی دارند که به درستی عمل نمی کنند. این اغلب باعث می شود که زود یائسه شوند.
دیگر نقص های کروموزومی می توانند باعث یائسگی زودرس نیز شوند. این شامل دیسژنز گناد خالص می باشد که نوعی از سندروم تورنر است. در این شرایط، تخمدان ها عمل نمی کنند. در عوض، دوره و ویژگی های جنسی ثانویه را باید توسط درمان جایگزین هورمونی، معمولاً در دوران بلوغ، به ارمغان آورد.

زنانی که مبتلا به سندروم X شکننده هستند و یا حامل ژنتیک این بیماری هستند نیز ممکن است دارای یائسگی زودرس باشند. زنان باید درباره گزینه های آزمایش ژنتیکی با پزشک خود صحبت کنند، اگر دارای یائسگی زودرس باشند و یا اعضای خانواده داشته باشند که دارای قاعدگی زودرس بوده اند.
بیماری های خودایمنی
قاعدگی زودرس می تواند نشانه ای از یک بیماری خود ایمنی مانند بیماری تیروئیدی و روماتیسم مفصلی باشد. در بیماری های خود ایمنی، سیستم ایمنی بخشی از بدن را با یک مهاجم اشتباه می گیرد و به آن حمله می کند. التهاب ناشی از برخی از این بیماری ها می تواند تخمدان را تحت تاثیر قرار دهد. یائسگی شروع می شود و تخمدان ها را متوقف می کند.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: فتق شکمی چیست؟
تشخیص یائسگی زودرس
در طول مراحل اولیه یائسگی زودرس، ممکن است دورههای نامنظم و علائم دیگر یائسگی را داشته باشید. اگر به مدت ۱۲ ماه قاعدگی بدون خونریزی داشتهاید شما در معرض یائسگی هستید. آزمایشات معمولاً برای تشخیص یائسگی مورد نیاز نیستند. اکثر زنان میتوانند بر اساس علائم خود، یائسگی خود را تشخیص دهند.

اگر فکر میکنید که در معرض ابتلا به یائسگی هستید، میتوانید پزشک خود کمک بخواهید. پزشک شما میتواند آزمایشات هورمون را برای تعیین اینکه آیا علائم شما به علت پری مونوپوز یا یکی دیگر از بیماریها است، تجویز کند. پزشک ممکن است سطوح استروژن شما را که استرادیول نیز نامیده میشود، بررسی کند. در دوره یائسگی سطح استروژن کاهش مییابد.
درباره ورزش یوگا چه میدانید؟
پیامدهای یائسگی زودرس چیست؟
ناباروری اغلب بیشترین نگرانی در هنگام شروع یائسگی است. با این حال، دیگر نگرانیهای بهداشتی نیز وجود دارد. جریان ثابت استروژن به بافتهای شما دارای کاربردهای فراوانی است. استروژن باعث افزایش کلسترول خوب HDL میشود و LDL یا کلسترول بد را کاهش میدهد. همچنین رگهای خونی را شل میکند و مانع از رسیدن به استخوانها میشود. از دست دادن استروژن زودتر از حد طبیعی میتواند خطرات زیر را افزایش دهد:
- بیماری قلبی
- پوکی استخوان
- نشانههای پارکینسون

- افسردگی
- زوال عقل
- مرگ زودرس
سخن پایانی
در این محتوا درباره یائسگی زودرس در زنان سخن گفتیم. به یاد داشته باشید که تشخیص به موقع یائسگی زودرس اهمیت زیادی دارد زیرا با بروز این اختلال، تخمک های باقی مانده تخریب می شوند و این به معنی ناتوانی در فرزنددار شدن است. با تشخیص به موقع، امکان بارداری نیز افزایش می یابد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.