بیماری پسوریازیس که با نامهای بیماری صدف پوستی یا صدفک هم شناخته میشود ، یک بیماری پوستی خودایمنی است. یعنی بدن علیه خودش عمل میکند. شما میدانید علائم این بیماری چیست؟ پسوریازیس یک بیماری مزمن است که در حال رفتوآمد است یعنی گاهی هست و گاهی نیست. اگر شما هم در مورد این بیماری کنجکاو هستید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
برای مطالعه بیشتر: اصولی ساده برای زیبایی پوست شما
علت بروز بیماری پسوریازیس
علت پسوریازیس به طور کامل مشخص نشده است؛ اما به نظر میرسد که با سیستم ایمنی بدن، سلولهای T و دیگر گلبولهای سفید خون به نام نوتروفیلها در ارتباط است. سلولهای T به طور معمول از بدن در برابر عوامل خارجی مانند ویروسها یا باکتریها دفاع میکنند. اما گاهی همین سلولهای T به اشتباه به سلولهای سالم پوست حمله میکنند و آنها را آلوده میکنند.

سلولهای بیش از حد فعال T، باعث افزایش تولید سلولهای پوست، سلولهای T بیشتر و سایر سلولهای سفید خون، به خصوص نوتروفیلها میشوند. این عوامل باعث قرمزی پوست و ضایعات پوستی میشوند. رگهای خونی موجود در مناطق آسیبدیده پسوریازیس باعث ایجاد قرمزی در این ضایعات پوستی میشوند.
این فرآیند تبدیل به یک چرخه مداوم میشود که در آن سلولهای پوستی جدید به سرعت در حال حرکت به سمت لایه خارجی پوست هستند. این اتفاق ممکن است طی روزها یا هفتهها به طول انجامد.
این محتوای مفید را هم از دست ندهید: انواع شایع بیماریهای پوستی را بشناسید
عوامل خطرزا
هر کسی میتواند در خطر ابتلا به پسوریازیس باشد، اما برخی عوامل میتوانند خطر ابتلا به بیماری را افزایش دهند. از جمله:
- سابقه خانوادگی: سابقه خانوادگی یکی از مهمترین عوامل خطر است. داشتن یک والد پسوریازیس خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد و داشتن دو والد با این بیماری، خطر بیشتری را به همراه دارد.

- عفونتهای ویروسی و باکتریایی: افراد مبتلا به HIV بیشتر احتمال دارد که این بیماری را توسعه دهند تا افرادی که سیستم ایمنی سالمی دارند. کودکان و نوجوانان با عفونتهای تکراری، به ویژه گلودرد، ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار بگیرند.
- استرس: از آنجا که تنش میتواند بر سیستم ایمنی بدن تاثیر بگذارد، سطوح استرس بالا ممکن است خطر ابتلا به پسوریازیس را افزایش دهد.
- چاقی: وزن بیش از حد خطر ابتلا به پسوریازیس را افزایش میدهد.
- سیگار کشیدن: استفاده از دخانیات نه تنها خطر ابتلا به بیماری صدفی را افزایش میدهد، بلکه میتواند شدت بیماری را هم افزایش دهد. سیگار کشیدن نیز ممکن است در ابتدای توسعه بیماری نقش داشته باشد.
دربارهی بیماری سوزاک چه میدانید؟
علائم و نشانه های پسوریازیس
علائم و نشانه های پسوریازیس در افراد مختلف متفاوت است و این بیماری میتواند نواحی مختلفی را درگیر کند. علائم و نشانه های آن عبارتند از:
- پینههای ملتهب، برجسته و قرمز رنگ روی پوست
- پوست قرمزی که ممکن است ترک بخورد و خونریزی کند.
- احساس درد در اطراف پینه ها
- مفاصل دردناک و متورم
- احساس سوزش و خارش در اطراف پینه ها

- فلس ها یا پلاک های نقرهای روی پینه های قرمز
- ضخیم شدن ناخنها، سوراخ شدن یا برآمده شده آن ها
- تاول های پر از چرک روی لکه های قرمز پوست
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: از ورزش یوگا چه میدانید؟
بیماری صدف زمینهساز کدام بیماریها است؟
اگر پسوریازیس دارید، در معرض خطر برخی بیماریهای خاص هستید. این بیماریها شامل:
- اختلالات چشم: بیماری ملتحمه و بلفاریت در افراد مبتلا به پسوریازیس رایج هستند.
- دیابت نوع ۲: خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در افراد مبتلا به پسوریازیس بیشتر است.
- فشار خون بالا: فشار خون بالا در افراد مبتلا به پسوریازیس بیشتر دیده میشود.
- بیماری قلب و عروقی: برای افرادی که مبتلا به پسوریازیس هستند، خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی دو برابر بیشتر از افراد بدون این بیماری است. پسوریازیس و بعضی از درمانهایی که صورت میگیرند، باعث افزایش ضربان قلب، سکته مغزی، کلسترول بالا و آترواسکلروز میشوند.
- سندروم متابولیک: این سندرم که شامل: فشار خون بالا، افزایش سطح انسولین و سطوح کلسترول غیر طبیعی است، خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش میدهد.
- بیماری پارکینسون: این بیماری مزمن عصبی بیشتر در افراد مبتلا به این بیماری خودایمنی اتفاق میافتد.
- بیماری کلیوی: پسوریازیس متوسط تا شدید بیماران کلیوی را با خطر بیشتری تهدید میکند.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: همه چیز درباره جوش + از علل تا درمان
درمانهای خانگی پسوریازیس
خوشبختانه روش های زیادی برای درمان پسوریازیس وجود دارد. تعدادی از این درمان ها خانگی هستند و با مواد طبیعی میتوانند پسوریازیس را درمان کنند یا میزان آن را کاهش دهند. این درمان های خانگی عبارتاند از:
- یوگا و مدیتیشن: در آرتریت پسوریاتیک روزانه ۲۰ دقیقه یوگا ضمن کاهش استرس، به انعطاف پذیری مفاصل کمک زیادی میکند.
- مصرف ماهی تازه: ماهی تازه، به دلیل داشتن ویتامین A و D و امگا ۳ میتواند به درمان پسوریازیس کمک کند. اگرچه در بیماری پسوریازیس، موارد حساسیت به ماهی کم نیست. قبل از مصرف، چک کنید که آیا به ماهی حساسیت دارید، یا خیر.
- پودر زردچوبه : ماده موثر در زردچوبه، نوعی ماده ضد التهاب پوستی است. استفاده خوراکی زردچوبه به میزان حداکثر یک گرم در روز، استفاده از صابون زردچوبه و یا استفاده از پودر زردچوبه با روغن های کاملا گیاهی مثل روغن نارگیل و روغن گل بنفشه، روغن سیاه دانه و روغن زیتون میتواند در کاهش علائم بیماری پسوریازیس به خصوص درد مفاصل بسیار مفید عمل کند.
- ژل آلوئه ورا : ژل آلوئه ورا به خاطر خواص ضدالتهابی و ترمیمی که دارد، میتواند هم به صورت خوراکی و هم به شکل مالیدنی، علایم بیماری پسوریازیس را کاهش دهد.

- نمک دریا: مقدار ۵۰ گرم از این نمک را در وان حمام بریزید و به مدت یک ساعت در آن غوطه ور شوید. اگر دارای زخمهای باز و پوست ترک خورده هستید، این کار کمی سوزش دارد، ولی تاثیر آن بر بسیاری از عوارض بیماری پسوریازیس آشکار است.
- برگ کلم: ابتدا کلم را رنده کنید. سپس، آن را آبپز کنید و با کمی روغن بادام به هم بزنید و به صورت خمیر در بیاورید. این خمیر را به نواحی ضایعه پسوریازیس بمالید.
جهت آگاهی: معجزه سرکه سیب برای پوست و موی شما
سخن پایانی
در این محتوا درباره بیماری پسوریازیس خواندیم. دانستیم که این بیماری، یک بیماری مزمن پوستی است که میتواند باعث پوسته پوسته شدن و التهاب پوست شود. اگر احتمال میدهید که به بیماری صدف مبتلا هستید؛ حتما به پزشک مراجعه کنید تا پس از تشخیص قطعی درمان شما آغاز شود. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.